EU ei anna Huaweille porttikieltoa 5g-verkkoihinsa

Huawei on noussut verkkolaitemarkkinoilla markkinajohtajaksi, vaikka Yhdysvallat on sulkenut sen pois maan 5g-verkoista. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU-maat voivat sulkea turvallisuusriskeiksi arvioidut toimijat 5g-verkkojensa kriittisistä osista, mutta tikunnokkaan noussut kiinalainen <Company>Huawei</Company> ei saa EU-maiden verkkoihin porttikieltoa Yhdysvaltojen painostuksesta huolimatta.

EU-komissio ei ohjeistuksessaan mainitse kiinalaisyhtiötä nimeltä ja jättää vastuun 5g-verkkojen turvallisesta kehittämisestä jäsenmaille. Jäsenmaita kehotetaan arvioimaan laitetoimittajien turvallisuutta ja rajoittamaan riskeiksi arvioitujen yhtiöiden toimituksia, jos tarvetta ilmenee. Lisäksi komissio suosittelee, että jäsenmaat pyrkivät välttämään joutumista riippuvaisiksi yhdestä toimittajasta.

Huawei on noussut verkkolaitemarkkinoilla markkinajohtajaksi, vaikka Yhdysvallat on sulkenut sen pois maan 5g-verkoista. Amerikkalaiset epäilevät Huawein rakentavan verkkoihinsa takaportteja, joita Kiina saattaa käyttää vakoiluun.

Huaweilla on läheiset suhteet Kiinan hallitukseen ja asevoimiin. Yhtiön perustaja Ren Zhengfei työskenteli aikanaan armeijan insinöörinä.

Huaweita on vaikea ohittaa 5g-verkkojen rakentamisessa, koska sillä on etumatkaa sekä teknisesti että hinnoittelussa. Yhtiöllä on rahkeet käyttää tutkimukseen ja kehitykseen suuria summia, koska se saa Kiinalta tukea. Eurooppalaiset kilpailijat eli <Company>Nokia</Company> ja <Company>Ericsson</Company> jäävät tutkimusrahoituksessa tuntuvasti pienemmiksi.

Huawei kiistää

Huawei on toistuvasti kiistänyt Yhdysvaltain näkemykset takaporteista.

Huawein yhteiskuntasuhde- ja viestintäjohtaja Hennariikka Andersson kertoo STT:lle toimittamassaan viestissä, että Yhdysvaltain Huaweita koskevat syytökset vakoilusta ja takaporteista ovat perättömiä.

Andersson huomauttaa lisäksi, että Huawei on jo pitkään käyttänyt vähintään kymmenen prosenttia vuotuisesta liikevaihdostaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

–  Tässä ei ole kyse valtion tuesta, hän kirjoittaa sähköpostissa.

–  Tämä on ollut Huaweille merkittävä strateginen päätös jo aikanaan, hän jatkaa.

Huawei itse ilmoittaa, että sen saama valtionrahoitus on marginaalisen pientä.

5g:n verkkolaitemarkkinoita hallitsee kolme isoa toimijaa: Huawei, Nokia ja Ericsson. Huawei myy vajaat 30 prosenttia maailman verkkolaitteista.

Huaweita koskevat huolet liittyvät muun muassa Kiinan lainsäädäntöön, jonka mukaan kiinalaisten yritysten on pyydettäessä autettava Kiinan tiedusteluoperaatioissa.

5g-verkon haavoittuvuus kasvaa, jos verkko on liian riippuvainen yksittäisistä laitetoimittajista. Suomalaisoperaattoreilla eli <Company>DNA</Company>:lla, <Company>Elisalla</Company> ja <Company>Telialla</Company> on kaikilla verkoissaan sekä Huawein että Nokian ja Ericssonin laitteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.