Kone vahvistaa tehneensä ei-sitovan tarjouksen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta – Bloomberg uutisoi tarjouksen olevan noin 17 miljardia euroa

Hissimoottoreita Koneen tehtaalla Hyvinkäällä elokuussa 2019. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Hissiyhtiö <Company>Kone</Company> vahvistaa tehneensä ei-sitovan tarjouksen saksalaisen <Company>Thyssenkruppin</Company> hissiliiketoiminnasta. Koneen mukaan tarjouksen hinta on kohtalaisen lähellä mediassa esitettyjä arvioita. Uutistoimisto Bloomberg kertoi aiemmin tiistaina, että sen nimettömien lähteiden mukaan <Company>Koneen</Company> ja <Company>CVC Capital Partnersin</Company> tarjous saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta olisi noin 17 miljardia euroa.

Kone kertoi julkistavansa lausuntonsa selventääkseen tilannetta markkinoille liittyen mediassa, erityisesti Bloombergilla, äskettäin olleisiin uutisiin.

Kone lisäksi sanoo illalla julkistamassaan pörssitiedotteessa, että sen ymmärryksen mukaan Thyssenkrupp käy keskusteluja myös muiden tahojen kanssa.

–  Ei ole minkäänlaista varmuutta, että keskustelut Koneen ja Thyssenkruppin välillä johtaisivat sopimukseen tai transaktioon. Jos keskustelut johtavat sopimukseen yhtiöiden välillä, Kone julkaisee asiasta lisätietoa aikanaan, yhtiö sanoo pörssitiedotteessaan.

Koneen mukaan ei-sitova tarjous perustuu tiettyihin oletuksiin Thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta ja mahdollisen sitovan tarjouksen ehdot voivat poiketa nykyisestä ei-sitovasta tarjouksesta.

–  Koneen kiinnostus Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa kohtaan perustuu Koneen näkemykseen liiketoimintojen toisiaan erinomaisesti täydentävistä maantieteellisistä vahvuuksista, arvonluontipotentiaaliin synergioiden kautta ja innovaatiomahdollisuuksiin digitalisaation muovaamassa toimintaympäristössä, yhtiö sanoo tiedotteessa.

Koneen osakekauppa vihellettiin poikki

Kaupankäynti Koneen osakkeilla keskeytettiin tiistaina Helsingin pörssissä. Nasdaq Helsinki kertoi tiedotteessa, että kaupankäynti keskeytettiin kello 18.17.

Syynä oli se, ettei Kone ollut kertonut sisäpiiritietoja markkinaosapuolille. Kaupankäynti keskeytettiin pian Bloombergin uutisen jälkeen.

Ennen kaupankäynnin keskeyttämistä Koneen osake oli 4,92 prosenttia plussalla.

Myös Thyssenkruppin osakkeiden arvo nousi tiistaina. Yhtiön osakkeet olivat iltapäivällä 7,4 prosenttia plussalla, ja yhtiön markkina-arvo oli 7,4 miljardia euroa.

Thyssenkrupp on pitkään taistellut olemassaolonsa puolesta. Hissiliiketoiminta oli yksi sen harvoista valonpilkahduksista, kun se julkaisi tuloksensa marraskuussa.

Kone kasvatti liikevoittoaan

<Company>Kone </Company>paransi viime vuonna tulostaan, mutta tilauskannan kasvu jäi odotuksia pienemmäksi. Koneen tulosjulkistuksen jälkeen yhtiön kurssi lähti liki kahden prosentin laskuun, mutta iltapäivällä lasku tasaantui alle prosenttiin.

Yhtiön oikaistu liikevoitto nousi loka-joulukuussa 368 miljoonaan euroon ja oli 13,7 prosenttia liikevaihdosta. Koko vuoden oikaistu liikevoitto oli 1,2 miljardia euroa, yli 12 prosenttia liikevaihdosta.

Koko vuoden liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna 8,2 prosenttia ja oli lähes 10 miljardia euroa. Saatujen tilausten arvo kasvoi viime vuoden aikana 7,7 prosenttia. Vertailukelpoisin valuuttakurssein kasvua kertyi 5,9 prosenttia.

Hallitus esittää, että osinkoa maksettaisiin 1,70 euroa osakkeelta, viisi senttiä enemmän kuin viime vuonna.

Koneen toimitusjohtajan Henrik Ehrnroothin mukaan viime vuosi sujui kannattavan kasvun merkeissä ja yhtiö aloittaa uuden vuoden hyvistä asemista. Kone ennakoi, että tämän vuoden oikaistu liikevoitto nousee 1,25–1,4 miljardiin euroon.

–  Olen vakuuttunut siitä, että pystymme jatkamaan vahvaa kehitystä myös vuonna 2020, Ehrnrooth sanoi tiedotteessa.

Thyssenkruppin yhtiökokous perjantaina

Kone ei tilinpäätöstiedotteessaan mainitse saksalaisen <Company>Thyssenkruppin</Company> hissiliiketoiminnan ostohanketta. Kriisiin ajautunut saksalainen teollisuusjätti tarvitsisi kipeästi lisärahoitusta, mutta päätöksiä myynnistä odotellaan edelleen.

Thyssenkruppin yhtiökokous on koolla perjantaina ja osakkailta odotetaan kipakkaa kritiikkiä yhtiön johdolle. Saneeraus on monien mielestä edennyt liian hitaasti, kertoo Handelsblatt.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut