Turkin maanjäristyksessä loukkaantui toistatuhatta ihmistä – kuolleita on yli 20, lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa

Turkin maanjäristyksen pelastustöihin ja etsintöihin on osallistunut lähes 2 000 ihmistä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Viranomaisten mukaan yli 20 ihmistä on kuollut ja yli 1  200 loukkaantunut Turkin perjantaisessa maanjäristyksessä.

Lisäksi viranomaiset arvioivat, että runsaat 20 ihmistä on yhä hautautuneena raunioihin. Runsaat 40 ihmistä onnistuttiin kaivamaan tänään raunioista ulos elossa.

Pelastustöihin ja etsintöihin on osallistunut lähes 2  000 ihmistä. Pelastustöitä on hankaloittanut hyinen sää. Ihmiset rakensivat tulipaikkoja kadulle pysyäkseen lämpimänä.

Järistys oli viranomaisten mukaan voimakkuudeltaan 6,8. Turkin seismologisen tutkimuskeskuksen mukaan järistys oli kymmenen kilometrin syvyydessä Elazigin maakunnassa Sivricessä.

–  Se oli erittäin pelottavaa, päällemme putosi huonekaluja. Ryntäsimme ulos, Elazigin kaupungissa asuva Melahat Can, 47, kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Maanjäristystä seurasi lukuisia jälkijäristyksiä. Viranomaisten mukaan niistä kymmenen oli voimakkuudeltaan yli neljän.

"Menisinkö ulos kylmään vai pysyisinkö sisällä?"

Järistysalueelle on lähetetty yli sata kuorma-autoa, tuhansia telttoja, yli 10  000 sänkyä ja yli 15  000 huopaa, viranomaiset kertovat Twitterissä.

–  Kaikki ovat kaduilla, se oli niin voimakas, erittäin pelottavaa, sanoi Zekeriya Günes, 68, jonka kotikadulla romahti rakennus järistyksen takia.

Paikan päällä olleiden mukaan järistys kesti puolisen minuuttia.

–  Menin paniikkiin, enkä pystynyt päättämään, menisinkö ulos kylmään vai pysyisinkö sisällä, Ferda, 39, sanoi.

Maan presidentti Recep Tayyip Erdogan tviittasi tukevansa kansaa.

Turkki sijaitsee mannerlaattojen saumakohdassa, ja siellä koetaan usein maanjäristyksiä. Vuonna 1999 Länsi-Turkin Izmitissä tapahtunut maanjäristys surmasi yli 17  000 ihmistä ja aiheutti pahoja tuhoja muun muassa Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa.

Asiantuntijat ovat jo pitkään varoittaneet uuden ja mahdollisesti tuhoisan maanjäristyksen riskistä Istanbulissa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kaupungissa on yhä monia rakennuksia, jotka eivät tule kestämään maanjäristystä. Syynä tähän on muun muassa laiton rakentaminen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut