Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskisuomalainen ja Savon Sanomat yksimielisiä pääkirjoituksissaan: Sairaala-asiassa löydettävä sopu, joka palvelee molempia maakuntia

Maakuntalehdet Keskisuomalainen ja Savon Sanomat ottavat perjantain 24.1. pääkirjoituksissaan kantaa Keski-Suomen keskussairaalan ja Kuopion yliopistollisen keskussairaalan (Kys) työnjakoon, joka on aiheuttanut ristiriitatilanteen kahden maakunnan ja kahden sairaalan välille.

Ristiriidan taustalla on valtioneuvoston keskittämisasetus, joka määrää erikoissairaanhoidon työnjaosta ja hoidon keskittämisestä. Keskisuomalainen uutisoi 31.12.2019, että vaativat syöpäleikkaukset loppuvat Keski-Suomen keskussairaalassa ensi vuonna, mikäli sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu asetuksen muutos astuu voimaan suunnitellusti 1. kesäkuuta 2020. Koska Keski-Suomi kuuluu Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueeseen, tehtäisiin osa Jyväskylän syöpäleikkauksista jatkossa Kuopiossa.

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa (24.1.) todetaan, että tämä ei ole Keski-Suomen eikä Savon etu.

"Paras ratkaisu olisi, että Keski-Suomen keskussairaala ja Kys voivat sopia leikkausten jaosta yhteisen linjan. Se edistäisi molempien sairaaloiden kehittämistä. Se olisi myös keskisuomalaisten ja savolaisten kannalta paras ratkaisu.", pääkirjoituksessa todetaan.

Myös Savon Sanomienpääkirjoituksessa (24.1.) pidetään järkevänä, että leikkauskiistassa etsitään sopua.

"Yksisilmäisen riitelyn jatkuminen ei voi olla kenenkään etu. – – Päättäjien on katsottava avarakatseisesti yli maakuntarajojen ja neuvoteltava vielä kerran aidosti toimiva malli. Se on Itä- ja Keski-Suomen etu.", pääkirjoituksessa linjataan.

Sekä Keskisuomalainen että Savon Sanomat huomauttavat, että uhkana voi olla, että valinnanvapautta käyttävät potilaat suuntaisivatkin Kuopion sijasta esimerkiksi Helsinkiin tai Tampereelle.

"Se saattaisi jollakin aikavälillä heikentää sekä KYSiä että Keski-Suomen keskussairaalaa", Savon Sanomat kirjoittaa.

"Tilannetta ei pidä päästää tällaiseksi. Sairaala-asia on syytä sopia niin, että se tyydyttää molempia osapuolia.", linjataan Keskisuomalaisessa.