Saimaan jää- ja lumitilanne heikoin vuosikymmeniin – toivo norppien auttamisesta elää yhä

Ilman jääpeitettä ja lunta saimaannorpan pesintä näyttää heikolta. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Saimaan tammikuun jää- ja lumitilanne on heikoin saimaannorppakannan koko 40-vuotisen seurannan aikana, kertoo Metsähallitus. Saimaannorpille on silti tarkoitus tehdä apukinoksia mahdollisuuksien mukaan myös tänä talvena.

–  Vielä tällä viikolla ei apukinoksia pystytä tekemään. Nyt lunta ei ole missään päin Saimaata, eikä jäätäkään riittävästi edes Pohjois-Saimaalla, toteaa tiedotteessa Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Metsähallitus seuraa vapaaehtoisten kanssa jää- ja lumitilannetta eri puolilla Saimaata. Toiveena on, että apukinostalkoot yhdessä WWF:n ja vapaaehtoisten kanssa päästäisiin aloittamaan helmikuun alussa.

–  Jos emot joutuvat synnyttämään avojäälle, kuuttikuolleisuus voi nousta 30–50 prosenttiin syntyneistä, kun normaalisti pesiin syntyneistä kuuteista alle 10 prosenttia kuolee imetysaikana, kertoo Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilä.

Korkea kuuttikuolleisuus voi johtaa norpan kannan kasvun tyrehtymiseen kuluvan vuoden osalta. Tällä hetkellä norppia on Saimaalla noin 400 yksilöä.

Apukinoksista on ollut suuri hyöty norpan suojelussa. Vähälumisina talvina 2014–18 kolattiin yli tuhat apukinosta, ja niihin syntyi 264 kuuttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.