Video: Anssi Kelan kunnianosoitus Matti Nykäselle herkisti gaalayleisön – Hall of Fame -pysti ojennettiin äiti Vieno Nykäselle

Anssi Kelan Matti Nykäs -tribuutti herkisti Urheilugaalan. Toni Tervo

Seppo Pänkäläinen

Katso Yle Areenan taltiointi Urheilugaalasta yllä näkyvältä videolta. Jos video ei näy, voit katsoa sen myös Areenasta.

Torstai-iltainen, Ylen välittämä Urheilugaala sisälsi monia koskettavia ja herkistäviä hetkiä, mutta yksi illan ehdoton kohokohta oli muusikko Anssi Kelan esittämä biisi Hyppy sumuun. Se on Anssi Kelan tribuutti viime vuonna kuolleelle jyväskyläläiselle mäkihyppylegendalle Matti Nykäselle.

Kela esitti kappaleen sen jälkeen, kun Nykänen oli nimitetty gaalassa urheilun Hall of Fameen. Paikalla ollut yleisö kuunteli kappaleen hiljentyneenä ja keskittyneenä.

Herkän hetken täydensi se, kun Anssi Kela ojensi kunnianosoitukseen liittyvän Uuno-pystin Nykäsen paikalla olleelle äidille Vieno Nykäselle, joka silmin nähden liikuttui hetkestä.

Hyppy sumuun -kappaleen tekoprosessi käynnistyi jo viime keväänä, kun Urheilugaalan musiikillinen tuottaja Lenni-Kalle Taipale laittoi asiasta minulle viestin. Hän kysyi, tekisinkö gaalaan biisin Matti Nykäsestä. Ensireaktioni oli, että en missään tapauksessa. Ei vaikuttanut yhtään minun jutultani. Eihän tällaisesta aiheesta voi tehdä biisiä. Ainakaan hyvää, Kela kertoo levy-yhtiö Universal Musicin tiedotteessa.

– Aloin kuitenkin miettiä omaa reaktiotani. Miksi se oli niin jyrkkä? Ehkä pitäisi kokeilla juuri siksi? Miksi en haastaisi itseäni, yrittäisi mahdotonta? Niinpä päätin kokeilla.

– Oma suhteeni Matti Nykäseen on sama kuin luultavasti suurimmalla osalla suomalaisista. En ollut koskaan mikään Matti-fani, mutta katsoin kyllä aikanaan hänen merkittävimmät hyppynsä. Aloin miettiä ensimmäistä muistikuvaani Matti Nykäseen liittyen. Muistin katsoneeni kymmenvuotiaana Holmenkollenin kisoissa, miten Nykänen hyppäsi sumun keskeltä ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa, Kela kertoo.

– Hyppy sumuun -sanapari nousi heti päähäni. Siinä se oli. Minun lentoratani tähän biisiin. Kirjoitin biisin kansakunnan kollektiivisesta kokemuksesta. Ajasta, jolloin urheilu oli vielä asia, joka yhdisti suomalaiset. Kirjoitin hinnasta, joka kansakunnan kaapin päälle nostamisella on. Kirjoitin pojasta, joka hyppäsi, ja jäi ilmaan," Anssi Kela tunnelmoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut