Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto sekä Metsäteollisuus ja Paperiliitto pyrähtivät tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla, mutta päättivät jatkaa neuvotteluita tahoillaan ilman valtakunnansovittelijaa.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan osapuolet jatkavat neuvotteluita keskenään, sillä hänen mukaansa osapuolten pitää itse kirjoittaa työehtosopimustensa määräykset tai ainakin ideoida, mitä sisällöt voisivat olla.
– Lähtökohta ei voi olla se, että sovittelija rupeaa keksimään jokaiseen tesiin tekstejä, että minkälaisia tekstejä sinne tehtäisiin eri pykäliin. Se on osapuolten tehtävä.
Neuvotteluissa hiertää erityisesti kysymys kilpailukykysopimuksen mukaisista 24 lisätyötunnista, mutta muitakin erimielisyyksiä riittää. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että neuvotteluissa ei päästy tiistaina eteenpäin. Valtakunnansovittelijan toimistolla todettiin vain, että keskeneräisiä asioita on paljon ja osapuolet katsovat niitä keskenään.
– Kyse ei ole vain näistä 24 tunnista. Siellä on muitakin työnantajan heikennysehdotuksia. Neuvoteltavaa riittää vielä, Aalto sanoo.
Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat neuvotteluita torstaina, Metsäteollisuus ja Paperiliitto loppuviikolla.
Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén ei avaa neuvotteluiden pahimpia kiistakapuloita. Hän ei myöskään kommentoi, edistyivätkö neuvottelut tiistaina jollain tavalla.
– Päätettiin palata neuvottelupöytään, lakonuhat ovat edelleen voimassa, hän sanoo.
Myöskään Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ei avaa neuvotteluiden suurimpia ongelmia.
Lakon vaikutukset näkyisivät kansalaisten arjessa viikon kuluessa
Painetta neuvotteluihin tuovat lakonuhat. Teollisuusliitto, Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro ovat uhanneet laajoilla, kaksi viikkoa kestävillä lakoilla.
Lakot alkaisivat 26. ja 27. tammikuuta. Niiden piirissä olisi liittojen tietojen mukaan yli 38 000 työntekijää kymmenissä yrityksissä.
Öljynjalostusyhtiö <Company>Neste</Company> arvioi tiistaina, että lakolla on erittäin mittavat haittavaikutukset. Nesteen mukaan pitkäaikainen häiriö polttoaineiden jakelussa lamaannuttaisi liikkumisen ja lämmityksen, pelastus- ja viranomaistoiminnan sekä elintarvikehuollon. Yhtiöllä on kemianteollisuuden lakkouhan piirissä noin 1 400 ihmistä.
Nesteen Porvoon-jalostamon työntekijöiden pääluottamusmies Sami Ryynänen sanoo, että ensisijainen tarkoitus ei ole pysäyttää jalostamoita, vaikka lakot toteutuisivatkin.
– Tuotantoa joudutaan rajoittamaan, mutta laitoksia ei ajeta alas. On hyvin todennäköistä, että jalostamolta ei lähde tavaraa ulos eikä tavaraa tule sisälle, Ryynänen sanoo.
Hän arvioi, että jos lakko toteutuu, se näkyisi kansalaisten arjessa noin viikon kuluttua.