Turkin Erdogan: Annamme opetuksen, jos libyalainen sotapäällikkö Haftar jatkaa taistelua

Emme epäröi antaa ansaittua opetusta vallankumoaja-Haftarille, jos hän jatkaa hyökkäyksiään maan tunnustettua hallitusta ja libyalaisia veljiämme kohtaan, Erdogan sanoi. LEHTIKUVA/AFP

STT

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa puuttua tilanteeseen, jos libyalainen sotapäällikkö Khalifa Haftar jatkaa taistelemista Libyassa.

–  Emme epäröi antaa ansaittua opetusta vallankumoaja-Haftarille, jos hän jatkaa hyökkäyksiään maan tunnustettua hallitusta ja libyalaisia veljiämme kohtaan, Erdogan sanoi puolueensa tapaamisessa pitämässään puheessa.

Turkki yritti yhdessä Venäjän kanssa toimia välittäjänä Haftarin joukkojen ja Libyan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen aseleponeuvotteluissa Moskovassa maanantaina. Haftar ei kuitenkaan suostunut allekirjoittamaan sopimusta, kertovat muun muassa BBC, RIA Novosti ja al-Arabiya.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoi tänä aamuna, että Venäjä jatkaa aselevon tavoittelua Libyassa.

–  Jatkamme ponnistelujamme tämän tiimoilta. Nyt selkeitä tuloksia ei saatu, hän sanoi.

Lavrov kertoi maanantaina, että keskusteluissa edistyttiin ja että hallituksen edustajat olivat jo laittaneet nimensä paperiin. Haftar liittolaisineen kuitenkin pyysi aamuun asti lisäaikaa sopimukseen perehtymiseen.

Turkkilaisjoukot kiistakapulana

Saudirahoitteisen al-Arabiya-kanavan mukaan Haftar oli tyytymätön varsinkin Turkin rooliin aseleposopimuksessa. Haftar olisi muun muassa halunnut sopimukseen kirjauksen hallitusta tukevien turkkilaisten joukkojen vetäytymisestä Libyasta. Hän ei kanavan lähteiden mukaan myöskään suostunut siihen, että Turkki osallistuisi millään tavalla aselevon valvontaan.

Haftaria tukevat muun muassa Venäjä, Egypti, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Saudi-Arabia, kun taas kansainvälisesti tunnustettua hallintoa tukee Turkin lisäksi muun muassa Qatar, jonka välit Saudi-Arabian kanssa ovat kiristyneet.

Libyan hauras tulitauko tuli voimaan sunnuntaina, ja jo samana päivänä osapuolet syyttelivät toisiaan sen rikkomisesta. Aseleposopimuksella tavoiteltiin loppua yhdeksän kuukautta jatkuneille taisteluille Libyan hallinnon ja Haftarin joukkojen välillä.

Myös Saksa aikoo järjestää rauhaan tähtäävän huippukokouksen Libyan tilanteesta tässä kuussa.

–  Tällaisen konferenssin valmistelut ovat käynnissä. Sen pitäisi joka tapauksessa toteutua tammikuussa täällä Berliinissä, sanoi Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert maanantaina.

----

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut