Filippiinien Taal-tulivuori voi sylkeä laavaa ja tuhkaa viikkojen ajan

Taal alkoi syöstä ilmoille tuhkaa ja laavaa sunnuntaina. Tulivuori sijaitsee 65 kilometrin päässä maan pääkaupungista Manilasta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Filippiineillä aktivoitunut Taal-tulivuori voi syöstä ilmaan laavaa ja tuhkaa vielä viikkojen ajan, varoittavat viranomaiset.

Tilanne jättää tuhannet kodeistaan paenneet epävarmaan tilanteeseen. Noin 30  000 ihmistä on tällä hetkellä väliaikaissuojissa. Tulivuoren pelätään yhä purkautuvan räjähdysmäisesti, eikä tarkkaa tietoa käynnissä olevan purkauksen kestosta pystytä antamaan.

Filippiinien tulivuoriopin ja seismologian instituutin Phivolcsin johtaja Renato Solidum kertoi, että Taalin aiemmat purkaukset ovat kestäneet jopa kuukausia.

Seismologien mukaan magmaa eli sulaa kiviainesta liikkuu maan sisällä kohti Taalin kraatteria, mikä lisää uhkaa räjähdysmäisestä purkauksesta.

Tulivuori on yksi Filippiinien aktiivisimmista. Solidumin mukaan se purkautui edellisen kerran vuonna 1977. Se sijaitsee 65 kilometrin päässä maan pääkaupungista Manilasta.

Alueella on ollut myös yli sata purkauksen sivutuotteena syntynyttä maanjäristystä, ja niiden on ennustettu jatkuvan.

Taal alkoi syöstä ilmoille tuhkaa ja laavaa sunnuntaina, minkä seurauksena Manilan kansainvälisen lentokentän liikenne jouduttiin sulkemaan ja satoja lentoja peruttiin. Lentoliikenne aloitettiin kuitenkin maanantaina uudelleen ja yhä tänään kentällä on purettu sinne muodostuneita ruuhkia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.