Liki puolet suomalaisrehtoreista uupuneita tai uupumisvaarassa, kertoo barometri

Myös yhä suuremmat kouluyksiköt ja huoli oppilaiden ja opettajien jaksamisesta voivat lisätä rehtoreiden kuormitusta. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Yli puolet suomalaisista rehtoreista on innostuneita työstään, mutta liki puolet on myös uupuneita tai vaarassa uupua, selviää Suomen Rehtorit ry:n rehtoribarometrista. Rehtoreista yli 11 prosenttia oli uupuneita, ja yli 33 prosentilla oli selvä uupumisriski. Yli 55 prosenttia oli kuitenkin innostuneita työstään.

Suomen Rehtoreiden puheenjohtajan Antti Ikosen mielestä kyselyn tuloksissa näkyy vahvasti rehtoreiden työn muutos, esimerkiksi toimenkuvan laajentuminen hallinnolliseen työhön. Myös yhä suuremmat kouluyksiköt ja huoli oppilaiden ja opettajien jaksamisesta voivat lisätä rehtoreiden kuormitusta.

–  Jos esimiehen voimavarat eivät ole kunnossa, sillä on kielteiset vaikutukset koko työyhteisöön ja mikä huolestuttavinta, myös koko kouluyhteisöön, aina oppilaisiin ja opiskelijoihin saakka, Ikonen sanoo tiedotteessa.

Barometri toteutettiin kyselynä sekä mittaamalla esimerkiksi rehtoreiden sykevaihteluita, unta ja liikkumista. Rehtoribarometri on osa kansainvälistä Principal Health and Wellbeing -tutkimushanketta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut