Libyan aseleposopimuksen allekirjoitus lykkääntyy

Kansainvälisesti tunnustetun GNA-hallinnon johtaja Fayez al-Sarraj (vasemmalla) ja sotapäällikkö Khalifa Haftar. LEHTIKUVA/AFP

STT

Libyan konfliktin osapuolet eivät ole vielä allekirjoittaneet aseleposopimusta. Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan keskusteluissa on edistytty, mutta sotapäällikkö Khalifa Haftar liittolaisineen on pyytänyt aamuun asti lisäaikaa sopimukseen perehtymiseen. Hallituksen edustajat ovat Lavrovin mukaan jo laittaneet nimensä paperiin.

Haftar ja Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus ovat neuvotelleet aselevosta tänään Moskovassa. Aselepoa ehdottivat Venäjä ja Turkki. Maiden ulko- ja puolustusministerit toimivat välittäjinä Moskovan neuvotteluissa. Osapuolet eivät suostuneet tapaamaan toisiaan, mutta neuvotteluja käytiin seitsemän tuntia.

Sopimuksen tarkemmasta sisällöstä ei ole tietoa, mutta Libyan valtiollisen neuvoston puhemiehen Khaled al-Mechrin mukaan sopimuksen allekirjoittaminen raivaa tietä poliittisen prosessin elvyttämiselle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivoo, että tulitauosta tulisi uskottava ja kestävä.

–  Presidentti korosti tarvetta sille, että julkistettava tulitauko olisi uskottava, kestävä ja varmistettavissa, kerrotaan Elysee-palatsista.

Macron ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat aiheesta puhelimitse sunnuntaina.

Myös Saksa aikoo järjestää rauhaan tähtäävän huippukokouksen Libyan tilanteesta tässä kuussa.

–  Tällaisen konferenssin valmistelut ovat käynnissä. Sen pitäisi joka tapauksessa tapahtua tammikuussa täällä Berliinissä, sanoi Saksan hallituksen tiedottaja Steffen Seibert.

Tulitauko ei pitänyt päivääkään

Libyan hauras tulitauko tuli voimaan sunnuntaina, ja jo samana päivänä osapuolet syyttelivät toisiaan sen rikkomisesta. Aselevon on määrä päättää yhdeksän kuukautta jatkuneet taistelut Libyan hallinnon ja Haftarin joukkojen välillä.

Haftar aloitti huhtikuussa hyökkäyksensä pääkaupunki Tripolin valtaamiseksi, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut. Haftarin joukkojen hallussa on kuitenkin käytännössä koko Libyan itä- ja eteläosa.

Viikko sitten Haftarin joukot saivat haltuunsa strategisesti tärkeän Syrtin satamakaupungin. YK:n mukaan hyökkäyksessä on kuollut noin 300 siviiliä ja 2  000 taistelijaa. 146  000 libyalaista on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Turkki lähetti äskettäin joukkoja Libyaan GNA-hallinnon tueksi. Venäjän taas on sanottu tukevan Haftaria, mutta Venäjä on tämän kiistänyt. Joka tapauksessa Haftarin joukoissa taistelee venäläisiä palkkasotureita.

Libya on kärsinyt aseellisten ryhmien yhteenotoista sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafin hallinto kukistettiin 2011 kansannousussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut