USA:n Pompeo tuomitsi tuoreet irakilaistukikohtaan tehdyt raketti-iskut – Iranissa hallinnon vastaiset mielenosoitukset jatkuivat toista päivää

Iranilaiset opiskelijat osoittivat mieltään Teheranissa jo toista päivää. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tuomitsee Irakin armeijan tukikohtaan tehdyt raketti-iskut. Pompeo tviittasi olevansa tyrmistynyt tiedoista ja vaati Irakin itsemääräämisoikeutta loukkaavien iskujen loppumista.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Al-Baladin tukikohtaan iski sunnuntaina kahdeksan rakettia. Neljä irakilaista haavoittui iskussa. Myös Yhdysvalloilla on ollut tukikohdassa sotilaita, mutta suurin osa heistä on evakuoitu alueelta jo aiemmin Yhdysvaltain ja Iranin välisten suhteiden kiristyttyä parin viime viikon aikana.

Sunnuntain iskun tekijästä ei vielä ole tietoa, mutta raketit olivat ilmeisesti venäläisvalmisteisia. Aikaisemmin Yhdysvallat on syyttänyt vastaavista iskuista Irakissa toimivia Iranin tukemia ryhmiä.

Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat olleet ennätyskireät sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi iranilaisen sotilaskomentajan Qassem Suleimanin Irakissa tammikuun alussa.

Irania tukevat ryhmät Irakissa ovat uhanneet kostaa Suleimanin kuoleman. Irakin pääkaupungin Bagdadin "vihreälle alueelle" on kohdistettu toistuvia raketti-iskuja. Tiukasti vartioidulla alueella sijaitsee muun muassa Yhdysvaltain suurlähetystö.

Iranilta toivonpilkahdus liennytykselle

Sunnuntaina Iran väläytteli kuitenkin vihreää valoa jännitteiden purkamiselle. Maan presidentti Hasan Ruhani keskusteli asiasta Qatarin emiirin Tamim bin Hamad al-Thanin kanssa.

Maat olivat yhtä mieltä siitä, että liennytys on ainoa ratkaisu alueen jännitteiden purkamiseksi. Qatarin emiirin mukaan neuvotteluissa todettiin, että ainoa ratkaisu kriisiin ovat liennytys ja vuoropuhelu.

Ruhani puolestaan sanoi, että Iran on päättänyt ryhtyä kattavampaan yhteistyöhön koko alueen turvallisuuden tähden.

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei puolestaan kehotti alueen valtioita vahvistamaan siteitään, jotta Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten läsnäolon aiheuttamasta sekasorrosta selvittäisiin.

Protestit Iranissa jatkuivat myös sunnuntaina

Kiristyneeseen tilanteeseen lisää vielä kierroksia Iranissa alasammutun ukrainalaiskoneen jälkipyykki. Sunnuntaina Teheranissa järjestettiin jälleen mielenosoitus oman maan hallintoa vastaan koneen alas ampumisen takia. Koneessa oli 176 ihmistä, jotka kaikki kuolivat. Suurin osa uhreista oli iranilaisia tai kanadalaisia. Iranin omat asevoimat ovat myöntäneet ampuneensa koneen alas vahingossa.

BBC:n tietojen mukaan mielenosoittajat ottivat sunnuntaina yhteen Iranin turvallisuusviranomaisten kanssa. Viranomaisten kerrottiin myös käyttäneen kyynelkaasua. Protesteja järjestettiin Teheranin lisäksi myös muissa Iranin kaupungeissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoitti Iranin hallintoa surmaamasta mielenosoittajia. Twitterissä Trump sanoi maailman ja Yhdysvaltojen katseiden kohdistuvan Iranin johtajiin.

Televisioyhtiö CBS:n haastattelussa Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper puolestaan sanoi Yhdysvaltain tahtovan edelleen pitää yllä yhteyksiä Iranin johtajiin.

–  Voimme istua alas ja keskustella ilman ennakkoehtoja uudesta keinosta mennä eteenpäin ja askeleista, joilla Iranista tulisi normaalimpi valtio, Esper sanoi CBS:n ohjelmassa Face the Nation.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.