Libyan konfliktin osapuolten määrä allekirjoittaa tulitaukosopimus tänään Moskovassa, kertoo viranomaislähde

Kansainvälisesti tunnustetulle GNA-hallinnolle uskolliset taisteilijat partioivat Tripolissa tulitauon alettua. LEHTIKUVA/AFP

STT

Libyan konfliktin osapuolten on määrä allekirjoittaa tulitaukosopimus tänään Moskovassa, kertoo Libyan korkea-arvoinen viranomaislähde. Sekä kansainvälisesti tunnustetun GNA-hallinnon johtajan Fayez al-Sarrajin että sotapäällikkö Khalifa Haftarin on tarkoitus matkustaa Venäjälle.

Libyan valtiollisen neuvoston puhemies Khaled al-Mechri kommentoi asiaa libyalaiselle televisiokanavalle. Hänen mukaansa sopimuksen allekirjoittaminen raivaa tietä poliittisen prosessin elvyttämiselle.

Venäjän edustajan Lev Dengovin mukaan osapuolten on määriteltävä Venäjälle "Libyan ratkaisun ehdot, jotka sisältävät myös mahdollisuuden allekirjoittaa sopimus tulitauosta ja sen yksityiskohdista".

Dengov ei vielä tiennyt, suotuvatko johtajat tapaamaan toisiaan. Venäläisen uutistoimisto Ria Novostin tietojen mukaan Haftar olisi jo saapunut Moskovaan.

Venäjä ja Turkki välittäjinä

Libyan hauras tulitauko tuli voimaan eilen, ja jo samana päivänä osapuolet syyttelivät toisiaan sen rikkomisesta. Tulitauon on määrä päättää yhdeksän kuukautta jatkuneet taistelut GNA-hallinnon ja sotapäällikkö Haftarin joukkojen välillä.

GNA-hallinnon al-Sarraj kutsui sovittelevassa televisiopuheessaan libyalaisia kääntämään uuden sivun ja siirtymään kohti rauhaa ja vakautta.

Haftar aloitti huhtikuussa hyökkäyksensä pääkaupunki Tripolin valtaamiseksi, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut. Haftarin joukkojen hallussa on kuitenkin käytännössä koko Libyan itä- ja eteläosa. Viikko sitten Haftarin joukot saivat haltuunsa strategisesti tärkeän Syrtin satamakaupungin.

Turkki lähetti äskettäin joukkoja Libyaan GNA-hallinnon tueksi. Venäjän taas on sanottu tukevan Haftaria, mutta Venäjä on tämän kiistänyt. Tulitaukoa ehdottivat Venäjä ja Turkki.

Libya on kärsinyt aseellisten ryhmien yhteenotoista sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafin hallinto kukistettiin 2011 kansannousussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.