Iranissa mielenosoittajat ilmestyivät jälleen katukuvaan Teheranissa ja muissa kaupungeissa

Iranin turvallisuusjoukot vartioivat sunnuntaina Britannina suurlähetystön edustalla. LEHTIKUVA/AFP

STT

Iranissa ihmiset osoittavat toista päivää mieltään omaa hallintoa vastaan, kun Iranin omat asevoimat myönsivät ampuneensa ukrainalaiskoneen alas vahingossa. Mielenosoittajia on kerääntynyt pääkaupungin Teheranin yliopistojen läheisyyteen, mutta mielenosoituksia on myös muissa kaupungeissa, kertoo BBC.

Mielenosoituksissa on vaadittu niiden henkilöiden eroa, jotka olivat vastuussa koneen alasampumisesta.

Ihmisten osanottoa protesteihin ei ole estänyt edes se, että kaduille on määrätty mellakkapoliiseja, vallankumouskaartin jäseniä sekä siviiliasuisia turvallisuusviranomaisia.

Videokuvissa näkyy myös symbolinen ele, jolla ihmiset vastustavat valtion propagandaa. Opiskelijat nimittäin eivät suostu kävelemään kadun pintaan maalattujen Yhdysvaltain ja Israelin lippujen yli Shahid Beheshti -yliopiston luona Teheranissa.

Joissakin sosiaalisen median otoksissa voi kuulla ihmisten huutavan hallinnon vastaisia iskulauseita, kuten "He valehtelevat, että vihollisemme olisi Amerikka, vihollisemme on täällä".

Myös eilen iranilaiset osoittivat mieltä omaa hallintoa vastaan alasammutun ukrainalaiskoneen takia.

Ukrainalainen matkustajakone syöksyi maahan Teheranin lähellä keskiviikkona. Iranin omat asevoimat myönsivät ampuneensa koneen alas vahingossa. Koneessa oli kaikkiaan 176 ihmistä, jotka kaikki kuolivat. Suurin osa matkustajista oli iranilaisia tai kanadalaisia.

"Voimme keskustella ilman ennakkoehtoja"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump varoittaa Iranin hallintoa surmaamasta mielenosoittajia. Twitterissä Trump sanoi maailman, ja mikä tärkeintä Yhdysvaltojen katseiden kohdistuvan Iranin johtajiin.

Televisioyhtiö CBS:n haastattelussa Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper puolestaan sanoi Yhdysvaltain tahtovan edelleen pitää yllä yhteyksiä Iranin johtajiin.

–  Voimme istua alas ja keskustella ilman ennakkoehtoja uudesta keinosta mennä eteenpäin ja askeleista, joilla Iranista tulisi normaalimpi valtio, Esper sanoi CBS:n ohjelmassa Face the Nation.

Qatar ja Iran ovat yhtä mieltä siitä, että liennytys on ainoa ratkaisu alueen jännitteiden purkamiseksi. Asiasta kertoi Qatarin emiiri Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani tavattuaan Iranin presidentin Hasan Ruhanin Teheranissa.

Emiirin mukaan vierailu osuu alueella kriittiseen ajanjaksoon. Neuvotteluissa todettiin, että ainoa ratkaisu kriisiin ovat liennytys ja vuoropuhelu, emiiri sanoi tiedotustilaisuudessa.

Britannia sanoo lähettilään kiinnioton rikkovan kansainvälistä oikeutta

Teheranissa mielenosoittajat ovat polttaneet Britannian lipun Britannian suurlähetystön edessä. Polttaminen tapahtui päivä sen jälkeen, kun Britannian suurlähettiläs oli otettu kiinni osallistuttuaan väitteiden mukaan "laittomaan kokoontumiseen".

Lähetystön edessä parisataa mielenosoittajaa huusi myös kuolemaa Britannialle.

Britannian Iranin-suurlähettiläs Rob Macaire vapautettiin 15 minuuttia sen jälkeen, kun hänen henkilöllisyytensä oli vahvistettu. Macaire on kiistänyt osallistuneensa mielenosoitukseen. Twitterissä hän kertoi osallistuneensa eilen lentotragedian muistotilaisuuteen ja lähteneensä paikalta sen jälkeen, kun jotkut alkoivat huutaa iskulauseita.

Alasammutussa ukrainalaiskoneessa oli neljä Britannian kansalaista.

Macairen mukaan hänet pidätettiin puoli tuntia sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt alueelta. BBC:n mukaan suurlähettilästä pidettiin kiinniotettuna kolme tuntia.

Britannia sanoo lähettilään pidättämisen rikkovan räikeästi kansainvälistä oikeutta. Yhdysvallat on vaatinut Irania pyytämään Britannialta anteeksi.

Myös EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell on arvostellut Iranin toimintaa ja kehottanut pyrkimään jännitteiden lieventämiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut