Libyan konfliktin osapuolet hyväksyivät tulitauon

Mielenosoittaja heilutti Libyan lippua maan pääkaupungissa Tripolissa 10. tammikuuta. LEHTIKUVA / AFP

STT

Libyan taisteluiden kumpikin osapuoli on ilmoittanut suostuvansa Venäjän ja Turkin ehdottamaan tulitaukoon. Tuorein ilmoitus tuli Libyan kansainvälisesti tunnustetulta GNA-hallinnolta. Sotapäällikkö Khalifa Haftar ilmoitti oman kantansa jo aiemmin.

Osapuolet ovat kuitenkin varoittaneet iskevänsä takaisin, jos vastapuoli rikkoo sopimusta.

Tulitauon oli määrä alkaa puoliltaöin, mutta Tripolin eteläpuolelta kuului vielä senkin jälkeen tulitusta, kunnes hiljaisuus laskeutui.

Haftar aloitti huhtikuussa hyökkäyksensä pääkaupunki Tripolin valtaamiseksi, mutta toistaiseksi se ei ole onnistunut. Turkki lähetti tällä viikolla joukkoja Libyaan GNA-hallinnon tueksi.

Merkel ja Putin tukevat rauhanprosessia

Lauantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Moskovassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin. Johtajat keskustelivat myös Libyan tilanteesta, ja Putin ilmaisi toiveensa konfliktin liennyttämisestä.

–  Toivon, että Libyan osapuolet ryhtyvät tulitaukoon ja keskeyttävät aseelliset yhteenotot muutaman tunnin sisällä. On tärkeä lopettaa aseellinen konflikti, Putin sanoi.

Turkki lähetti tällä viikolla joukkoja Libyaan GNA-hallinnon tueksi. Venäjän taas on sanottu tukevan Haftaria, mutta Putin kiisti jälleen tämän syytöksen.

Merkel ja Putin kehottivat kansainväliseen prosessiin Libyan kriisin ratkaisemiseksi. YK:n Libyan-erityislähettiläs Ghassan Salame pyrkii järjestämään lähiviikkoina Berliinissä rauhankonferenssin, johon Libyan osapuolet osallistuisivat. Putin kutsui Berliinin kokousta erittäin hyväksi askeleeksi oikeaan suuntaan.

Libya on kärsinyt epävakaudesta ja aseellisten ryhmien yhteenotoista sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafin hallinto kukistettiin vuoden 2011 kansannousussa. Haftarin joukot ovat viime vuosina kasvattaneet valtaansa, ja häntä tukevat ainakin Egypti ja Arabiemiirikunnat.

Merkel on sanonut, että Libyasta on vaarassa tulla "uusi Syyria". Libyan epävakauden on pelätty helpottavan jihadistien ja ihmissalakuljettajien toimintaa alueella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut