Kovan linjan ammattiliitto haluaa yhä pysäyttää koko eläkeuudistuksen Ranskassa – pitää hallituksen myönnytyksiä "hämäyksenä"

Eläkeuudistus on aiheuttanut Ranskassa viikkoja kestäneitä protesteja. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ranskalainen kovan linjan ammattiliitto CGT uhkaa yhä pysäyttää koko eläkeuudistuksen.

Ranskan pääministeri Edouard Philippe kertoi aiemmin olevansa valmis perumaan eläkeuudistuksen kiistellyimmän osion, joka olisi nostanut monien ammattien eläkeikää kahdella vuodella.

CGT:n kannanoton mukaan hallituksen tekemä linjaus on kuitenkin vain hämäystä, jolla se yrittää saada jotkut liitot suostumaan koko uudistukseen. CGT on valtion omistaman rautatieliikenneyhtiö SNCF:n pääammattiliitto.

Eläkeuudistus on synnyttänyt Ranskassa viikkoja jatkuneita protesteja ja lakkoja uudistuksia vastaan. Maassa on osoitettu mieltä uudistusta vastaan myös tänään.

Ranskassa eläkeikä on nyt 62 vuotta. Uudistuksen myötä ihmisten olisi pitänyt työskennellä 64-vuotiaaksi saadakseen koko eläkkeen käyttöönsä. Eläkeiän korotukseen olisi alkuperäisen suunnitelman mukaan jätetty kuitenkin vielä neuvotteluvaraa ammattiliittojen kanssa vuoteen 2021 asti, kertoo ranskalainen Local-verkkolehti. Tähän liitot eivät kuitenkaan suostuneet.

Hallituksen kaavailema eläkeuudistus tekisi monia muutoksia eläkejärjestelmään. Se muun muassa poistaisi 40 erillistä eläkejärjestelmää yhtenäistämällä niitä. Osa erillisistä eläkejärjestelmistä on tähän saakka tarjonnut varhaiseläkeratkaisuja ja muita etuuksia julkisten alojen työntekijöille, kuten veturinkuljettajille ja satamatyöläisille.

Ranskan pääministerin mukaan uusi eläkejärjestelmä on reilumpi ja parantaa esimerkiksi naisten eläkkeitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut