Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vuosikymmen alkaa asuntokaupan myötätuulessa – visaisempaa syrjäseuduilla ja idässä ylipäänsä

Vuoden ensimmäinen neljännes näyttää jatkavan asuntojen kaupan kasvun aikaa. Lehtikuva / Irene Stachon

STT

Uusi vuosikymmen alkaa asuntokaupan myötätuulessa, lupaa tuore markkinaennuste. Suomen Kiinteistönvälittäjät (SKVL) julkaisi ennusteensa alkuvuodelle tänään.

Vuoden ensimmäinen neljännes näyttää jatkavan asuntojen kaupan kasvun aikaa. Myös koko vuodelle yli neljä viidesosaa välittäjistä ennustaa kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan koko maassa.

Viime vuonna asuntojen hintojen nousu rauhoittui ja kauppamäärät pysyivät hyvällä tasolla.

Vahvinta asuntomyynnin kasvun odotetaan olevan nyt Turun, Tampereen ja Helsingin vaikutusalueella. Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen sekä Pohjois-Suomen tilanteen ennakoidaan pysyvän vähintään ennallaan. Hyvin lievää laskua asuntokauppaan ennakoidaan osaan Itä-Suomea sekä kaukana aluekeskuksista sijaitseviin kuntiin.

–  Kasvukeskuksissa on raportoitu selvää tarjontapulaa hyväkuntoisista, uudemmista asunnoista, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Työpaikkatilanne vaikuttaa paljon

Valtaosa välittäjistä arvioi, että kerrostaloasuntojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan alkuvuoden. Keskimäärin koko Suomessa vanhojen kerrostalojen hintojen ennustetaan pysyvän lähes ennallaan.

–  Koko Suomessa alueelliset erot pientenkin paikkakuntien välillä voivat olla suuria riippuen työpaikkatilanteesta. Erityisen positiivista on, että kysyntä ei painotu pelkästään kasvukeskuksiin, Mannerberg jatkaa.

Pari- ja omakotitalojen kysynnän ennustetaan pysyvän ennallaan keskitalven. Rivitalojen hinnoissa odotetaan lievää laskua.

Työtaistelut ja hallituskriisi heijastuivat asuntokauppaan

Niin sanotun "Mörttisen työryhmän" ehdottama lainakatto (450 prosenttia vuosituloista) olisi kyselyn tulosten perusteella merkittävä este asunnonhankinnalle. Myös 25 vuoden enimmäislaina-aikaa asuntovälittäjät pitävät liian rajoittavana.

Syksyn työmarkkinakiistat ja hallituskriisi ovat markkinaennusteen mukaan vaikuttaneet jonkin verran asuntomarkkinoihin. Ne ovat lisänneet ostajien epävarmuutta. Eniten vaikutusta on näkynyt Etelä-Suomen, Itä-Suomen ja pääkaupunkiseudun kehyskuntien ostajien päätöksenteossa.

Vuokra-asunnot hyvin kysyttyjä

Vuokra-asuntojen kysynnän kasvu näyttäisi jatkuvan vahvana: liki kaikki välittäjät uskovat kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan alkuvuonna. Ainostaan Etelä-Suomen pienillä paikkakunnilla sekä Itä- ja Kaakkois-Suomen alueella on pieniä merkkejä kysynnän laskusta.

Vuokramarkkinoilla korostuu se, että huonokuntoiset vuokra-asunnot jäävät vähäiselle kysynnälle. Vuokrien määrissä odotetaan nousua alueilla, joissa kysyntää on eniten. Näitä alueita ovat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere ja Oulu.

- - - -

Korjattu Suomen Kiinteistönvälittäjien tiedotteessa ollutta virhettä kello 11.55: yli neljä viideosaa välittäjistä ennustaa kysynnän nousevan tai pysyvän ennallaan, ei nousevan.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut