Päätoimittaja Mervola: Onko Kulmunin lausahdus kuin Elopin palava öljylautta?

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa 19. joulukuuta. Markku Ulander / Lehtikuva

Pekka Mervola

"Voi olla myös, ettei keskusta nouse tästä", sanoi keskustan puheenjohtaja Katri KulmuniHelsingin Sanomien haastattelussa tänään.

Lausunto voi olla puolueelle vaarallinen. Lausahdus on kuin Stephen Elopin legendaariset sanat alkuvuonna 2011. Elop käytännössä murskasi Nokian Symbian-käyttöjärjestelmän "palava öljylautta" -puheellaan. Sanoja on jälkikäteen pidetty Nokian kännykkäpuolen romahduksen symbolina ja yhtenä lopullisena aiheuttajana.

Myös Kulmunin lausahduksesta voi tulla itseään toteuttava ennustus, sillä keskustan kannatus on nyt veitsen terällä. Puolue on pudonnut vihreiden alapuolelle ja mielipidetiedusteluissa kymmenen prosentin kannatusrajan alle tipahtaminenkaan talven aikana ei ole mahdotonta.

Kulmunin haastattelu Helsingin Sanomissa oli hämmentävä. Neljä sivua pitkässä jutussa keskustan puheenjohtaja ei pystynyt selventämään puolueensa linjaa ja visiota. Se jäi ympäripyöreälle tasolle ja puheeksi perheiden sujuvasta elämästä, vanhusten hyvästä hoidosta ja koulujen puhtaasta sisäilmasta. Ja siitä, kuinka keskustan tulee kuunnella liikkuvia naisäänestäjiä ja on tavoitettava takaisin puolueen jättäneet ihmiset sekä muistettava yrittäjiä. Aluepolitiikan maineen palautus kuului Kulmunin linjauksiin. Mutta mitä puolueen puheenjohtaja näillä tarkoitti, jäi epäselväksi.

Haastattelu ei ennusta näkyvää nostetta keskustalle.

Kirjoitus on julkaistu päätoimittaja Pekka Mervolan Huomioita-palstalla. Muita palstan juttuja voit lukea täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.