Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tsunami iski Kaakkois-Aasiaan 15 vuotta sitten

Vuoden 2004 tsunami aiheutti pahinta tuhoa Sumatran saarella Indonesiassa. Lehtikuva/AFP

STT

Tänään tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun tuhoisa tsunami iski Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan. Tsunami tappoi yli 220  000 ihmistä ja aiheutti valtavaa aineellista tuhoa.

Tsunami sai alkunsa Indonesiaan kuuluvan Sumatran saaren luoteispuolella tapahtuneesta poikkeuksellisen voimakkaasta maanjäristyksestä. Järistyksestä lähti jopa 800 kilometrin tuntivauhtia avomerellä edennyt aalto, joka rannikoille iskeytyessään musersi talot, katkoi puut ja paiskoi veneitä satoja metrejä sisämaahan. Korkeimmillaan aallot olivat Indonesian rannikolle iskeytyessään 25-metrisiä.

Hyökyaallot aiheuttivat suurta tuhoa erityisesti Indonesiassa, Thaimaassa, Sri Lankassa ja Intiassa. Pahimmat tuhot kärsittiin Indonesiassa, jossa kuoli noin 170 000 ihmistä. Sri Lankassa kuolleita oli 30 000, joista 1 500 kuoli, kun tsunami vei matkustajajunan mukanaan.

Lisäksi miljoonat ihmiset joutuivat pakenemaan kotiseuduiltaan. Tsunamin tuhovaikutukset ulottuivat Afrikan itärannikolle, joka sijaitsee yli 4  000 kilometrin päässä sen laukaisseesta maanjäristyksestä.

Thaimaassa sai surmansa myös satoja ulkomaalaisia, sillä tsunami osui kiireisimpään lomasesonkiin. Surmansa saaneiden joukossa oli esimerkiksi paljon ruotsalaisia ja saksalaisia. Suomalaisia luonnononnettomuudessa kuoli 179. Määrä on enemmän kuin missään muussa rauhan ajan onnettomuudessa. Suomalaisista suurin osa oli lomailemassa Thaimaan Khao Lakissa.

Bangkok Postin mukaan kaikkia tsunamin uhreja ei ole vieläkään tunnistettu.

Tsunamin uhreja muistetaan seremonioissa eri puolilla Kaakkois-Aasiaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut