Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauanko kinkku säilyy pöydässä pilaantumatta? – Jouluruokien säilytys voi vaatia tavallista kylmempää jääkaappia

Vaikka kuinka tekisi mieli jättää jouluruoat koko illaksi pöytään nautittaviksi, ei kannata. Etenkin kala ja liha menevät lämpimässä helposti pilalle varsinkin, jos niitä ei syödä heti vaan palautetaan jääkaappiin ja sitten otetaan taas uudestaan lämpimään.

Koko kinkkua ei edes kannata laittaa pöytään, neuvoo kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta. Sen sijaan kannattaa leikata kinkusta valmiiksi siivuja tarjolle kullekin aterialle.

–  Seuraavalla kerralla käyttää ne ensimmäisenä, ihan niin kuin kaupan hyllyllä on järjestys, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Kuinka kauan kinkkua sitten voi seisottaa pöydässä?

–  Puolitoista tuntia on ihan turvallista, Hopsu-Neuvonen sanoo.

Kypsä kinkku säilyy jääkaapissa noin viikon. Yli jäänyttä kinkkua voi myös pakastaa, mutta myös silloin kinkku kannattaa siivuttaa, jotta se jäätyy nopeammin.

Kala on herkkä, mutta juusto kestää

Kala on kinkkua herkempi. Etenkin graavikalat ja mäti kannattaa kerätä pöydästä Hopsu-Neuvosen mukaan heti, kun kala-ateria, esimerkiksi alkuruoat, on syöty.

Sen sijaan juustot säilyvät suolaisuutensa vuoksi huoneenlämmössä paremmin, eikä juustoja edes kuulu tarjoilla jääkaappikylminä.

Jos jääkaappi täyttyy jouluna normaalia täydemmäksi, se kannattaa säätää tavallista kylmemmäksi. Myös graavikala vaatii 3 asteen tai sitä matalamman jääkaappilämpötilan.Usein jääkaapit ovat tätä lämpimämmällä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

Jos ulkona lämpötila on nollasta kuuteen astetta, ruokia voi säilyttää myös parvekkeella tai pihalla, jos ne suojaa.

Vanhaa lämpimässä ollutta ruokaa, esimerkiki laatikoiden tähteitä, ei saa sekoittaa uusiin.