Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Todistaja Pääesikunnasta: Ilmavoimien komentaja haki syitä sille, ettei esitutkintaa käynnistettäisi Lemmenjoki-jupakassa

Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen Lemmenjoki-oikeudenkäynnissä korkeimmassa oikeudessa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Ilmavoimien entinen komentaja kenraalimajuri evp. Sampo Eskelinen yritti kertoa vähäteltyä versiota siitä, mitä Lemmenjoen Lapinmajalla on tapahtunut, kertoi Puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikkö Tuija Sundberg torstaina korkeimmassa oikeudessa.

–  Sitten hän yllättyi, että olen toista kautta saanut selvyyden niistä tapahtumista. Versio oli sellainen, että oli tapahtunut jotakin loukkaavaa sanailua ja jotakin sellaista loukkaavaa huumoria, jonka joku on ymmärtänyt väärin.

Sundbergin muuta reittiä saaman vihjetiedon mukaan asia oli kuitenkin paljon vakavampi. Karjalan lennoston komentajana toiminut eversti evp. Markus Päiviökäyttäytyi Helsingin hovioikeuden mukaan tilaisuudessa laittoman sopimattomasti muun muassa solvattuaan useita harjoitukseen osallistuneita esimerkiksi "homorunkkareiksi" ja viljeltyään törkypuheita läpi koko harjoituksen. Hän oli myös ollut siinä määrin päihtynyt, että hänen palveluskykynsä oli oikeuden mukaan alentunut.

–  Näillä tiedoilla siitä, miten Päiviö toimi Lemmenjoella, olisin kyllä puolessa tunnissa päätynyt siihen, että esitutkinta on syytä aloittaa. Keskiverto kurinpitoesimieskin saman päivän aikana, Sundberg sanoi.

Laillisuusvalvonnasta Puolustusvoimissa vastaava Sundberg tivasi kaksi ja puoli kuukautta everstin törttöilyn jälkeen puhelimessa Eskeliseltä sitä, miksi tutkintaa ei ole aloitettu. Eskelinen ilmoitti hänen mukaansa, että tutkinta on päätetty jättää tekemättä.

–  Että asia on jo hoidettu. Kysyin miksi, niin Eskelinen vastasi, että Päiviö on pyytänyt anteeksi ja hän on tehnyt tässä näitä työilmapiiritoimia, Sundberg sanoi.

Todistaja: Eskelisen puuttumattomuus lamautti lennoston johdon

Hovioikeus tuomitsi Eskelisen kesäkuussa sakkoihin palvelusrikoksesta, koska tämä ei käynnistänyt viipymättä esitutkintaa Karjalan lennoston komentajana Lemmenjoen-harjoituksessa syyskuussa 2017 öykkäröineen everstin toiminnasta.

Hovioikeus totesi, että Eskeliselle ei jäänyt asiassa kurinpitoesimiehenä harkintavaltaa, vaan hänellä oli viimeistään lokakuussa syytä epäillä Päiviön syyllistyneen rikokseen. Oikeuden mukaan Eskelinen ei luultavasti olisi tehnyt tutkintapyyntöä ollenkaan, ellei Pääesikunnan oikeudellisen osaston päällikkö olisi häntä siihen uhkavaatimuksen kanssa kehottanut.

Korkeimmassa oikeudessa kuultiin myös Karjalan lennoston henkilöstöpäällikkönä toiminutta todistajaa, joka kertoi, että Eskelinen halusi painaa asian villaisella, koska "rangaistus olisi niin lievä". Hän kertoi, ettei asiaa käyty kunnolla läpi, vaan lennoston komentajana toiminut Päiviö sai Eskelisen luottamuksen. Päiviö taas ilmoitti todistajan mukaan johtoryhmälleen, että on menettänyt luottamuksensa näihin.

–  Karjalan lennoston johtoryhmä lamautettiin. Kokouksissa oli sijaisia, sairaslomat lisääntyivät ja itsekin menin lonkkaleikkaukseen vain että pääsin pois paineen alta, hän sanoi.

Eskelinen: Jäin odottamaan neuvoja

Syytteen kiistävä Eskelinen kertoi oikeudessa siitä, miten hän pyrki ensin selvittämään itselleen, mistä Lemmenjoen tapahtumissa oli kysymys ja että hänen prioriteettinsa olivat työhyvinvointi ja lennoston toimintakyvyn säilyminen.

–  Suomen ilmapuolustus on ajoittain sen lennoston varassa, eikä ole millään lailla hyväksyttävää, että siellä on tuollaiset suhteet. Ajattelin, että lennoston toiminta pitää jollakin tavalla turvata, hän sanoi.

Hän kertoi jatkaneensa selvittelyä viikkotolkulla alaistensa avulla ja esimerkiksi Pääesikunnan henkilöstöpäällikön neuvoja kuunnellen. Hän sanoi olevansa kokematon kurinpitoesimiehenä ja ettei tunnistanut, minkä rikoksen tunnusmerkit voisivat täyttyä. Hän sanoi jääneensä odottamaan neuvoja Pääesikunnan oikeudelliselta osastolta. Sundbergin mukaan mitään virallista yhteydenottoa oikeudelliseen osastoon ei kuitenkaan ollut tehty.

Eskelisen syytteen käsittely KKO:ssa jatkuu vielä perjantaina, ja tuomio annetaan myöhemmin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut