Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskassa kymmenettuhannet osoittavat mieltään kiisteltyä eläkeuudistusta vastaan – sähköyhtiö katkaisi sähköjä tukitoimena

Sadat tuhannet ihmiset ovat marssineet tänään Ranskassa maassa suututtanutta eläkeuudistusta vastaan. Mielenosoituksia järjestettiin yli 100, ja niihin osallistui yli 600  000 ihmistä, kertoo maan sisäministeriö.

Pääkaupunki Pariisissa poliisin ja mielenosoittajien välillä nähtiin yhteenottoja. Poliisi ampui kyynelkaasua mielenosoittajia kohti ja protestoijat taas heittelivät poliisia esineillä, kertoo muun muassa Independent-lehti.

Eläkejärjestelmää yhtenäistävä ehdotus on suututtanut monet ammattiliitot ja aiheuttanut laajoja lakkoja, jotka ovat kestäneet jo lähes kaksi viikkoa. Ne ovat kohdistuneet muun muassa liikenteeseen.

Sähköoperaattori RTE:n työntekijät katkaisivat tänään sähköt kymmeniltä tuhansilta kotitalouksilta osoittaakseen tukea protesteille. Sähköt olivat poikki lähes 90  000 kotitaloudelta, ja työntekijät varoittivat olevansa valmiita katkaisemaan sähköjä tarvittaessa lisää.

Myös Pariisin Eiffel-torni on ollut tänään suljettuna mielenosoitusten vuoksi.

Kadulla on marssinut tänään liikennealan työntekijöiden lisäksi myös muun muassa opettajia ja sairaaloiden työntekijöitä.

Pääministeri uhkaa puskea uudistuksen läpi

Ranskan pääministeri Edouard Philippe sanoo, että hän aikoo puskea läpi Ranskan eläkeuudistuksen vastustuksesta huolimatta. Hänen mukaansa uusi eläkesysteemi on reilumpi ja parantaa esimerkiksi naisten eläkkeitä.

Eläkeuudistus poistaisi 40 erillistä eläkejärjestelmää yhtenäistämällä niitä. Osa erillisistä eläkeratkaisuista on tähän saakka tarjonnut varhaiseläkeratkaisuja ja muita etuuksia julkisten alojen työntekijöille, kuten junankuljettajille ja satamatyöläisille.

Uudistuksen myötä monien ihmisten eläkeikä voisi nousta 62 vuodesta 64 vuoteen.

Eläkeuudistuksesta vastannut valtiosihteeri Jean-Paul Delevoye erosi eilen palkkaskandaalin vuoksi.

Pääministeri Philippen on määrä tavata keskiviikkona ammattiliittojen edustajia löytääkseen ratkaisun asiaan.

Lakot uhkaavat joululiikennettä

Liikennelakkojen arvioidaan aiheuttavan suurta haittaa joululiikenteelle. Maan raideliikenteestä vastaava valtion omistama rautatieliikenneyhtiö <Company>SNCF</Company> on varoittanut, ettei raideliikennettä saada palautettua normaaliksi ennen joulua, jos lakot eivät pian lopu.

Pariisissa lakot ovat seisauttaneet julkisen liikenteen lähes täysin. Metroliikenne on ollut lähes pysähdyksissä, ja esikaupunkialueille suuntautunut julkinen liikenne on ollut lamaannuksissa.

Moni kansalainen on osoittanut tukea protesteille, mutta toivonut silti tilanteen pikaista ratkaisua.

Paikallisen televisiokanavan RTL:n kyselyssä 62 prosenttia vastaajista kertoi tukevansa lakkoja, mutta lähes 70 prosenttia kertoi myös toivovansa "joulurauhan" solmimista.