Britannian konservatiiveille suurin enemmistö parlamentissa vuosikymmeniin

Pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuolue sai odotetun enemmistön parlamentin alahuoneessa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian parlamenttivaalien lopullinen tulos valmistui vihdoin perjantaina iltapäivällä. Sen mukaan konservatiivit saavat 365 paikkaa ja suurimman enemmistön parlamentissa sitten vuoden 1987.

Työväenpuolue saa uuteen parlamenttiin 203 paikkaa. Skotlannin kansallispuolueen paikkamäärä on 48, liberaalidemokraattien 11 ja Demokraattisen unionistipuolueen 8 paikkaa. Ryhmän muut paikkaluku on 15.

Lopullisen vaalituloksen valmistuminen viivästyi, koska huono sää viivästytti laskentaa St Ivesin vaalipiirissä Cornwallin rannikolla.

Vuoden 2017 vaaleissa konservatiivit saivat 318 edustajaa, joista yksi toimi alahuoneen puhemiehenä. Hänen edellytettiin toiminnassaan olevan poliittisesti puolueeton.

Konservatiivinen pääministeri Boris Johnson sanoi toivovansa, että puolueen "ihmeellinen" vaalivoitto päättää väittelyn brexitistä ja sallii "toipumisen alkavan", kertoo BBC. Hän sanoi, ettei sivuuta brexitin vastustajia rakentaessaan Euroopan kanssa yhdenvertaista kumppanuutta.

Johnson toivoi taukoa brexit-keskustelusta

Puhuessaan virka-asuntonsa ulkopuolella Johnson kiitti perinteisiä työväenpuolueen kannattajia, jotka hylkäsivät Jeremy Corbynin puolueen ja äänestivät konservatiiveja. Hän sanoi myös täyttävänsä lupauksensa luotsata Britannia ulos EU:sta 31. tammikuuta.

–  Sanon kiitos teille siitä luottamuksesta, jonka annoitte meille ja minulle. Me työskentelemme kellon ympäri maksaaksemme takaisin luottamuksenne ja viemme teille tärkeät asiat parlamenttiin, joka työskentelee teidän eduksenne, Johnson sanoi.

Johnson esitti viestin myös niille, jotka eivät äänestäneet konservatiiveja ja haluavat Britannian jäävän EU:hun. Hänen mukaansa konservatiivihallitus ei sivuuta näiden ihmisten positiivisia tunteita muita Euroopan kansoja kohtaan.

–  (Britannia) ansaitsee tauon riitelystä, tauon politiikasta ja pysyvän tauon brexit-keskustelusta, Johnson sanoi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut