Ruuhkamaksut vähentäisivät tehokkaasti liikenteen haittoja, arvioi ekonomistijoukko

Ekonomistikoneen vastaajista suuri osa kannattaa ruuhkamaksuja liikenteen haittojen vähentämiseen. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

STT

Joukko taloustieteilijöitä on sitä mieltä, että ruuhkamaksut olisivat tehokkaita vähentämään liikenteen haittoja. Näkemykset käyvät ilmi Ekonomistikoneesta, johon vastasi yli 40 taloustieteilijää.

Vastanneista taloustieteilijöistä valtaosa kallistui ruuhkamaksujen toimivuuden kannalle. Vahvasti ruuhkamaksujen hyödyllisyyteen uskoi 20 prosenttia vastaajista. 57 prosenttia vastasi olevansa samaa mieltä siitä, että ne ovat tehokas tapa vähentää liikenteen haittoja. Eri mieltä oli muutama vastaaja, ja kannastaan epävarmoja oli myös muutamia.

Taloustieteilijät painottavat, että ruuhkamaksujen toteutustapa on ratkaiseva, sillä väärin sovellettuna on kyse vain lisäverosta.

–  Viimeaikaiset hyviin tutkimusasetelmiin perustuvat empiiriset tutkimukset muun muassa Englannista osoittavat, että ruuhkamaksuilla voidaan vähentää liikennemääriä, pienhiukkaspäästöjä ja liikenneonnettomuuksia. Lisäksi Ruotsissa ruuhkamaksujen käyttöönoton on havaittu laskevan lasten äkillisiin astmakohtauksiin liittyviä sairaalakäyntejä päästöjen vähentymisen seurauksena. Ruuhkamaksut vaikuttaisivat siten olevan varsin tehokas keino vähentää liikenteestä aiheutuvia negatiivisia ulkoisvaikutuksia tai haittoja, kirjoittaa Turun yliopiston professori Mika Kortelainen vastauksessaan Ekonomistikoneen nettisivulla.

–  Teoreettisesti on selvää, että negatiivisia ulkoisvaikutuksia tulisi pyrkiä vähentämään verotuksella. Toisaalta tässäkin tapauksessa hyvä idea voidaan pilata huonolla toteutuksella, kommentoi puolestaan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlasta.

Professori Tapio Palokangas Helsingin yliopistosta taas muistuttaa, että ruuhkaisille liikennevälineille pitää olla toimiva vaihtoehto, koska muuten kyseessä on pelkkä rahastus.

Taksimarkkinoiden vapauttaminen jakoi mielipiteitä

Ekonomistikone julkisti keskiviikkona myös ekonomistien arvioita taksikilpailusta. Selvityksessä neljä kymmenestä vastaajasta katsoo, että taksimarkkinoiden vapauttaminen on ollut järkevää politiikkaa, mutta lähes yhtä moni on kannastaan epävarma. Taksimarkkinoiden vapauttamista kritisoi vajaa neljännes vastaajista. Kommenteissa kritisoidaan uudistuksen yksityiskohtia.

–  Vain anekdoottievidenssin perusteella kaikki ei näytä menneen niin kuin mitä kilpailun vapauttamiselta toivottiin, kirjoittaa ylijohtaja Anni Huhtala Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta.

–  Kannatan kilpailun lisäämistä taksimarkkinoilla, mutta alalla tarvitaan myös sääntelyä. Suomessa toteutettu taksimarkkinoiden vapauttaminen toteutettiin mielestäni hätiköiden, eikä sillä ole saavutettu toivottuja tuloksia, kommentoi puolestaan professori Timo Kuosmanen Aalto yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Ekonomistipaneeliin kuuluvat johtavat suomalaiset taloustieteilijät, jotka ottavat kantaa muun muassa talouspolitiikan ajankohtaisiin kysymyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.