Lähde Ylelle: Lennot al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi alkavat, kun kurdit tuovat suomalaisia Irakin rajalle – UM ei kommentoi

Naisia ja lapsia al-Holin leirillä Syyriassa. Kuvituskuva. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ylen saamien tietojen mukaan Suomella on selvä suunnitelma Syyrian al-Holin leiriläisten kotiuttamiseksi. Ylen tietojen mukaan viranomaiset odottavat enää sitä, että kurdiviranomaiset alkavat kuljettaa al-Holin leirillä olevia suomalaisia Syyrian ja Irakin väliselle rajalle. Heidät on tarkoitus kuljettaa erissä tilauslennoilla Suomeen.

Ulkoministeriöstä ei kommentoitu asiaa STT:lle tiistai-iltana puoli yhdeksän aikaan. Ajankohtaisviestinnän vt. päällikkö Pekka Shemeikka kertoi puhelimessa, ettei hän pysty kommentoimaan asiaa.

–  Toimintaan liittyviä asioita ei voida ylipäätään kommentoida. Tämä on yleislinja, ei koske niinkään tätä nimenomaista uutista, Shemeikka perustelee.

Hän ei vahvistanut tai kiistänyt Ylen kertomia tietoja.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui tiistaina leirillä olevien suomalaisten palautuksista tilauslennoilla.

–  Perustan tietoni epämuodollisia kanavia pitkin liikkuviin tietoihin, joiden todenperäisyyttä en voi varmistaa, kuten Uutissuomalaiselle tänään kerroin, Halla-aho sanoi STT:lle tiistaina.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on aloittanut neuvottelut muiden oppositioryhmien kanssa välikysymyksen jättämiseksi al-Holiin liittyen. Välikysymysasiasta pidetään tiedotustilaisuus keskiviikkona.

"Mitään ei ole tapahtumassa nyt"

Ulkoministeriö (UM) tyrmäsi aiemmin päivällä STT:lle Halla-ahon tiedot siitä, että al-Holin leiriltä oltaisiin tuomassa suomalaisia jo tällä viikolla takaisin Suomeen. Shemeikka kertoi tuolloin, ettei ministeriöllä ole eikä myöskään ole ollut tiedossaan sellaista suunnitelmaa. Eri skenaarioita selvitetään virkamiestyönä, mutta mitään ei kuitenkaan ole tapahtumassa nyt, Shemeikka vakuutti.

STT:n tietojen mukaan ulkoministeriö jatkaa selvityksiä kotiuttamisesta niiden suuntaviivojen mukaan, joita hallitus käsitteli iltakoulussaan lokakuun lopussa, eli ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) nimittämän erityisedustajan virkavastuulla.

Uuden hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa tiistaina sekä vastikään valittu pääministeri Sanna Marin (sd.) että valtiovarainministerin tehtävään siirtynyt Katri Kulmuni (kesk.) vastasivat asian kuuluvan ulkoministeri Haavistolle, joka ei ollut paikalla.

Marinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, aikooko hallitus tehdä poliittisen ratkaisun leirillä olevien siirrosta ja keskustan puheenjohtaja Kulmunilta kysyttiin keskustan linjaa leirillä olevien tuomisesta Suomeen. Kumpikaan ei vastannut heille esitettyihin kysymyksiin.

Ongelmien taustalla näkemysero

Syyrian al-Holin leiriin liittyvät asiat ovat aiheuttaneet paljon keskustelua viime päivinä. Oikeuskansleri on aloittanut tutkinnan Haaviston toimista al-Holin suhteen.

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen siirrettiin pois al-Holin asioiden valmistelusta ja hänen tilalleen nimettiin erityisedustaja.

Tuomisen käsityksen mukaan Haaviston päätös nimetä erityisedustaja on lainvastainen. Hän olisi toivonut asiassa valtioneuvoston linjausta.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen kirjoitti kirjeessään ulkoministeriön henkilökunnalle, että erityisedustajan tehtävä on valmisteltu ulkoministeriön työjärjestyksen mukaisesti.

Alivaltiosihteerin mukaan Haaviston ja Tuomisen ongelmien taustalla on ollut näkemysero.

–  Näkemykset erosivat siinä, odotetaanko valtioneuvostotason linjausta tässä hyvin vaikeassa kysymyksessä, vai tehdäänkö edes sitä, mihin UM voi toimivallallaan ryhtyä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut