Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liha-alan yrityksiltä hätähuuto: Suomen sikamarkkinat kriisissä

Pula sianlihasta uhkaa pieniä ja keskisuuria liha-alan yrittäjiä, sanoo yrityksiä edustava Lihakeskusliitto. Liitto kuvailee Suomen sikamarkkinoiden olevan kriisissä ja sanoo tilanteen olevan kriittinen.

Sianlihan kysyntä on kasvanut tänä vuonna voimakkaasti Kiinassa riehuvan afrikkalaisen sikaruton takia. Lihakeskusliiton mukaan sianlihan hinta EU-markkinoilla on noussut lähes 40 prosenttia ja Suomessa vieläkin enemmän sianlihan alituotannon vuoksi.

Liiton mukaan kysynnän kasvu heijastuu sianlihaa käyttäviin pieniin ja keskisuuriin liha-alan yrityksiin.

–  Tilanne on jo niin vakava, että yhtiöiden säilyminen hengissä on kriittisellä tasolla, Lihakeskusliitto sanoo tiedotteessa.

Liiton mukaan lihanhankinta ja teurastus on Suomessa erittäin keskittynyttä. Pienet ja keskisuuret jalostajat ostavat kotimaisen raaka-aineen isoilta kilpailijoiltaan. Liitto sanoo, että Suomessa on erittäin heikko sianliharaaka-aineen saatavuus.

Samaan aikaan isot suomalaiset lihatalot ovat hyötyneet Kiinan sikaruton aiheuttamasta vientikysynnän kasvusta. <Company>HKScan</Company> ja <Company>Atria</Company> kertoivat toukokuussa STT:lle, että sikarutto on nostanut sianlihan hintaa ja lisännyt lihatalojen tuotteiden kysyntää.

Esimerkiksi Atria kertoi lokakuussa, että sianlihanvienti Kiinaan kasvoi voimakkaasti kolmannella vuosineljänneksellä. Atria vie tänä vuonna Kiinaan noin 12 prosenttia vuosittaisesta sianlihan tuotannostaan.