Tunteet kuumenivat Äänekosken kaupunginvaltuustossa: "Valtuuston arvovalta on mennyt"

Puheenjohtaja Juho Kautto (keskellä) joutui muistuttamaan valtuutettuja käytöstavoista maanantain kokouksessa. Arkistokuva. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

Äänekosken vuoden viimeinen kaupunginvaltuuston kokous äityi maanantaina värikkääksi, kun kaupungintalolla päätettiin ensi vuoden talousarviosta.

Ryhmien puheenvuoroissa puolueet hyväksyivät vuoden 2020 talousarvioesityksen sellaisenaan perussuomalaisia lukuun ottamatta.

Valtuuston päätettävänä oli 44 000 euroa ylijäämäinen talousarvio, jossa velkamäärä nousee neljä miljoonaa ja investointeja tehdään 12,5 miljoonalla eurolla.

Kuumaksi puheenaiheeksi nousi kaksi 50 000 euron määrärahaa.

Perussuomalaisten Lauri Lax halusi siirtää Kuhnamon rantaan kaavaillun Pikku-Venetsian asuinalueen suunnitteluun varatut 50 000 euroa seuraavalle vuodelle. Lisäksi hän tivasi opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiältä, mihin opetuksen ja kasvatuksen toimialalle kirjattu 50 000 euron lisäys on menossa.

Härtsiä kertoi summan koostuvan siitä, että oppikirjoihin ja tarvikkeisiin osoitetaan 20 euroa lisää oppilasta kohden.

Lax teki puoluekaverinsa Joni Kotilaisen kannattamana muutosesityksen Pikku-Venetsian määrärahojen siirrosta sekä opetuksen ja kasvatuksen 50 000 euron poistamisesta talousarviosta.

Esitys sai ryöpyn kommentteja.

– Olemme tekemässä 12,5 miljoonalla eurolla investointeja, ja mietimme tosissamme, voimmeko ostaa lapsille koulukirjoja, Pekka Ouli (sd.) kiteytti.

Keskustan Leila Lindell kysyi, onko Lax tosissaan.

Pentti Salminen (sd.) piti Laxin puheenvuoroa järkyttävänä, kouluvastaisena ja arveli seuraavan askeleen olevan kirjojen polttaminen.

Perussuomalaisten Marko Laitinen tarkensi, ettei esitys ole perussuomalaisten yhteinen.

– Pentti, emme ole ryhmänä tässä mukana. Tämä on niin pieni summa kokonaisuudessa. Persut ei halua lopettaa kouluja eikä polttaa kirjoja, hän totesi.

Keskustelun aikana valtuutetut eivät malttaneet odottaa puheenvuoroja, vaan puhuivat toistensa päälle ja tekivät eduskunnasta tuttuja välihuutoja.

– Täällä puhutaan yksitellen ja silloin, kun täältä edestä annetaan vuoro, jyrähti puheenjohtaja Juho Kautto (vas.) ja uhkasi jäähdyttelytauolla, ellei valtuutettujen käytös parane.

Lax jatkoi sanomalla, ettei ole viemässä lapsilta ensimmäistäkään kirjaa.

– Ei tässä demarien ja kepun kannatus nouse, vaikka kuinka haukutte meitä, hän totesi ja lisäsi:

– Jos tarvetta on, laitetaan vaikka tuplasti, 100 000 euroa kirjoihin ja tilpehööreihin.

Valtuuston seniori Seppo Hänninen (kesk.) luonnehti valtuuston toimintaa lähinnä hevoshuutokaupaksi.

– Valtuuston arvovalta on mennyt. Veljet ja siskot, otetaan lusikka käteen ja käyttäydytään, kuten valtuuston arvolle kuuluu, hän vetosi.

Lähes tunnin keskustelun jälkeen Lax muutti muutosesitystään.

– Olen vakuuttunut, että 50 000 euroa koulupuolelle on välttämätön, joten vedän pois muutosesitykseni, mutta Pikku-Venetsian muutosesitys on vielä voimassa.

Äänestyksessä kaupunginhallituksen pohjaesitys talousarviosta voitti äänin 36–7.

Talousarviokeskustelun jälkeen valtuusto nuiji nopeaan tahtiin läpi kuluvan vuoden lisätalousarvioita yli 500 000 euron edestä kasvun ja oppimisen, vapaa-ajan ja teknisen toimen toimialoille, myönsi takauksen Proaveralle vanhan paloaseman ostoa ja kunnostusta varten, hyväksyi Sumiaisten kirkonkylän asemakaavan sekä valtuuston kokousaikataulun vuodelle 2020.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut