Keskustan Kulmuni valtiovarainministeriksi – "Odotan, että tässä syntyy uuden sukupolven punamultahallitus"

Katri Kulmuni (kesk.) Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viivi Salminen, Annu Marjanen / STT

Keskustan puoluehallitus ja eduskuntaryhmä esittävät, että puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni nimitetään valtiovarainministeriksi.

– Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan. Se on pohja tälle uuden sukupolven punamullalle, Kulmuni sanoi eduskunnassa pidetyn kokouksen päätteeksi.

Nykyistä valtiovarainministeriä Mika Lintilää ehdotetaan elinkeinoministeriksi. Kulmuni sanoo, että nykyisessä työllisyystilanteessa elinkeinoministerin salkkua kantavalta ministeriltä odotetaan työmarkkinaosaamista.

Muut keskustan ministerisalkut puolue haluaa pitää ennallaan. Tällöin Antti Kaikkonen jatkaisi puolustusministerinä, Jari Leppä maa- ja metsätalousministerinä ja Hanna Kosonen tiede- ja kulttuuriministerinä Annika Saarikon äitiysloman sijaisuuden ajan.

Kulmunin mukaan ei ole helppo paikka olla valtiovarainministerinä tilanteessa, jossa keskustan kannatus on alhaalla. Hänen mukaansa keskeistä Suomen ja keskustan menestyksen kannalta on kuitenkin se, että hallitusyhteistyössä onnistutaan.

Kulmuni sanoi, ettei ajatellut salkunvaihdoksen hänen ja Lintilän välillä tulevan näin pian.

– Emme tienneet, että koko valtioneuvosto vaihtuu. Kun tällainen iso muutos tapahtuu, on tärkeää, että hallituksen voimakaksikko toimii. Se on punamultahallituksen pohja, hän sanoi.

Kulmunin mukaan keskustan ministeriehdokasvalinnat ovat syntyneet puheenjohtajan eli hänen esityksestään. Ehdokaspäätökset olivat Kulmunin mukaan kuitenkin yksimielisiä.

Hän ei suoraan vastannut kysymykseen, mikä muuttuu kun valtiovarainministeri vaihtuu. Kulmunin mukaan hän ja Lintilä ovat tehneet hyvää yhteistyötä ja "puhelimet ovat pirisseet".

– Teemme keskustalaista politiikkaa sen puolesta, että suomalaiset työllistyvät ja että Suomi on hyvä paikka yrittäjille ja yrityksille, hän sanoi.

 

Keskusta tukee Rinnettä varapuhemieheksi

 

Kulmunin mukaan keskusta tukee SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä eduskunnan varapuhemieheksi. Kulmunin mukaan keskustalla ei ole myöskään huomautettavaa SDP:n ministeriehdokasvalinnoista.

SDP päätti ministeriehdokkaistaan eilen. Puolueen ehdokas pääministeriksi on liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, joka päihitti eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin niukasti äänin 32–29. Rinne arvioi eilen, että eduskunta pääsee äänestämään pääministeristä tiistaina.

SDP:n esitys työministeriksi on Tuula Haatainen, eurooppa- ja omistajaohjausministeriksi Tytti Tuppurainen, liikenne- ja viestintäministeriksi Timo Harakka ja kuntaministeriksi Sirpa Paatero. Krista Kiuru jatkaisi perhe- ja peruspalveluministerinä ja Ville Skinnari ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministerinä.

Rinnettä puolue ehdottaa eduskunnan varapuhemieheksi, kun Haatainen siirtyisi pois pestistä ministeriksi. Haatainen ottaisi työministerin paikan Harakalta, joka ei siis jäisi vaille ministerin paikkaa vaan siirtyisi Marinilta vapaaksi jäävään liikenne- ja viestintäministerin pestiin.

 

Luottamusta alettu rakentaa "kädet savessa"

 

Kulmuni ei suoraan ottanut kantaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tilanteeseen. Haaviston ympärillä on kuohunut al-Holin leiriä koskevan uutisoinnin takia. Kulmuni sanoi, että Haavisto varmasti itse informoi asiasta, eikä hän osaa sanoa yksityiskohdista.

Hallituksen luottamusta on Kulmunin mukaan alettu rakentaa "kädet savessa välittömästi".

– Odotan, että tässä syntyy uuden sukupolven punamultahallitus. Niillä on ollut Suomen historiassa merkittäviä rooleja, Kulmuni sanoi.

Lintilän mukaan sekä valtiovarainministerin pesti että elinkeinoministerin pesti ovat loistavia paikkoja tehdä töitä isänmaan eteen. Hän ei suoraan sanonut, olisiko mieluummin jatkanut valtiovarainministerinä.

– Tällä tehdään niitä töitä, joita kansanliike tarjoaa puheenjohtajan esityksestä, Lintilä totesi.

Lintilä sanoi yrittävänsä suoriutua pestistään niin hyvin kuin mahdollista.

– Mielenkiinnolla menen katsomaan, missä kunnossa paikat ovat Katrin (Kulmuni) jälkeen. Isoja muutoksia ei varmasti ole tulossa, Lintilä totesi.

 

Vihreiltä ja vasemmistoliitolta päätöksiä iltapäivällä

 

Vihreiden ja vasemmistoliiton on määrä päättää tänään, lähtevätkö ne mukaan tulevaan hallitukseen. Puolueet pitävät kokouksensa myöhään iltapäivällä.

Keskusta ja SDP päättivät hallitukseen lähtemisestä jo eilen illalla.

RKP vahvisti aamulla lähtevänsä uuteen hallitukseen mukaan. Ministerisalkut puolue pitää ennallaan, kertoi puoluesihteeri Fredrik Guseff STT:lle. RKP:n puoluehallitus ja eduskuntaryhmä tekivät virallisen päätöksen asiasta sähköpostitse. Jo viime viikolla kävi selväksi, että RKP on valmis jatkamaan hallituksessa vanhalla pohjalla ja hallitusohjelmalla.

RKP:n ministerit ovat puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Uutta – tai uusvanhaa – hallitusta ovat siis muodostamassa samat viisi puoluetta, jotka olivat mukana eronneessa Rinteen hallituksessa. Puolueet ovat myös sitoutuneet jatkamaan yhteistyötä täsmälleen samalla hallitusohjelmalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut