Putin ja Zelenskyi tapaavat Pariisissa Saksan ja Ranskan toimiessa liennyttelijöinä

Osa ukrainalaisista pelkää, että Putin pääsee ohjailemaan kokematonta Zelenskyiä. Lehtikuva/AFP

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja hänen ukrainalainen kollegansa Volodymyr Zelenskyi tapaavat tänään ensimmäistä kertaa kasvotusten Pariisissa. Presidenttien on kahdenkeskisessä tapaamisessa määrä keskustella Itä-Ukrainan konfliktista.

Zelenskyin ja Putinin tapaaminen on osa laajempaa ns. Normandia-ryhmän huippukokousta, jolla halutaan elvyttää neuvotteluja Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi.

Normandia-ryhmään kuuluvat Ukrainan ja Venäjän ohella Ranska ja Saksa.

Huippukokous on herättänyt Ukrainassa ristiriitaisia tunteita. Eilen noin 5  000 ihmistä osoitti mieltään ja vaati Zelenskyiä pysymään lujana tapaamisessa.

"Vaaranpaikka Ukrainalle"

Itä-Ukraina-keskustelujen ytimessä on Steinmeierin malliksi kutsuttu rauhansuunnitelma, johon Zelenskyi periaatteessa suostui aiemmin syksyllä. Sen mukaan Itä-Ukrainan kapinallisalueilla järjestettäisiin paikallisvaalit Ukrainan lakien mukaisesti. Jos kansainväliset tarkkailijat toteaisivat vaalit vapaiksi ja rehellisiksi, alueiden tilapäinen erityisasema voitaisiin vakiinnuttaa.

Zelenskyi on vakuuttanut suunnitelmaa vastustaville ukrainalaisille, ettei vaaleihin mennä ennen kuin kaikki ulkomaiset ja palkkasoturijoukot ovat laskeneet aseensa ja vetäytyneet Itä-Ukrainasta. Osapuolten on myös vaihdettava kaikki vangit. Epäselvää sen sijaan on, saisiko Ukraina Venäjän vastaisen rajansa kokonaan valvontaansa ennen vaaleja.

STT:n viime viikolla haastattelema Ryhor Nizhnikau Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että kokoukseen liittyy runsaasti epävarmuuksia.

Nizhnikaun mukaan kahdenvälinen tapaaminen on Ukrainalle vaaranpaikka, koska kokematon Zelenskyi on lupaillut kansalaisilleen lopettavansa sodan pikaisesti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut