Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Luottamuksen korjaaminen, ulkoministeriön tulenarka tilanne ja työmarkkinasolmu – Suomen tuleva pääministeri joutuu välittömästi äärimmäisen paineen alle, arvioi tutkija

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että SDP:n kannatus ei lähde kasvuun ennen kuin puolue löytää uuden "suuren tehtävän" toteutettavakseen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Sosiaalidemkraattien pääministeriehdokkaaksi äänestettiin sunnuntai-iltana puolueen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin. Tulevalla pääministerillä on edessään pöytä täynnä tekemätöntä työtä, arvioi aiemmin päivällä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskusta johtava Markku Jokisipilä.

Jokisipilän mukaan ensimmäinen kohta asialistalla on eheyttää luottamus hallituspuolueiden välillä. Antti Rinteen (sd.) hallitus kaatui keskustan pääministerille esittämään epäluottamukseen.

–  Päähallituspuolueiden eli SDP:n ja keskustan täytyy korjata mahdolliset luottamuskuopat. Siitä on päästävä eroon siten, ettei se kahlitse tulevan pääministerin käsiä, Jokisipilä sanoo.

Ensimmäinen pääministerin kohtaama vaaranpaikka liittyy ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) asemaan. Haaviston ja ulkoministeriön virkamiesten välillä on uutisoitu olevan erimielisyyksiä siitä, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin pakolaisleirillä pitäisi päättää.

Perussuomalaiset ovat kertoneet olevansa valmiina esittämään välikysymyksen hallitukselle, mikäli Haavisto jatkaa ulkoministerinä.

–  Luulen, että tämä on ensimmäinen konkreettinen kysymys, mikä Marinin tai Lindtmanin syliin putoaa. Siihen on jokin ratkaisu löydettävä ja onnistuttava pääsemään eteenpäin ilman, että se kriisiyttää hallituksen toiminnan, Jokisipilä arvioi.

Demaripääministeri vaikeassa raossa

Suurin yksittäinen politiikan haaste liittyy Jokisipilän mukaan työmarkkinoihin. Noin 100  000:ta palkansaajaa koskevat lakot alkavat maanantaina, ja työehtosopimuskierros on vasta alussa. Keväällä neuvotellaan naisvaltaisten julkisen puolen alojen työehdoista, ja liitot ovat jo peräänkuuluttaneet tuntuvia palkankorotuksia.

Hallitusohjelman kirjaukset 60  000 lisätyöllisestä ja kunnianhimoisista ilmastotavoitteista voivat pistää SDP:n pääministerin vaikeaan rakoon, pohtii Jokisipilä.

–  SDP on lähtökohtaisesti asemassa, jossa se on työntekijäosapuolen puolella. Voi muodostua haastavaksi osoittaa solidaarisuutta työmarkkinoilla ja samalla toteuttaa hallitusohjelmaa.

Erot ehdokkaiden välillä pienet

Jokisipilä piti Marinia ja Lindtmania samankaltaisina ehdokkaina. Molemmilla on johtajakokemusta kuntapolitiikassa. He ovat toimineet kaupunginvaltuuston puheenjohtajina, Lindtman Vantaalla ja Marin Tampereella.

Jokisipilän mukaan Marinilla on hieman enemmän poliittista kokemusta ministerisalkkunsa vuoksi. Marin myös johti SDP:n vaalikampanjaa alkuvuonna Rinteen ollessa sairauslomalla.

–  Molemmat ovat hyvin sosiaalidemokraattien näköisiä ehdokkaita. Sanna Marin on jonkun verran enemmän vasemmalla ja edustaa tämän vuosituhannen yleistä punavihreyttä. Antti Lindtmanissa on sitten enemmän tällaista ay-demaria ja poliittista pragmaatikkoa, Jokisipilä summaa ehdokkaiden poliittisia näkemyksiä.

Jokisipilän mukaan ehdokkaiden varsinaista politiikan tekemistä hälventää se, että tuleva hallitus jatkaa vanhalla hallitusohjelmalla.

–  Sitä kautta uuden pääministerin politiikka tulee väistämättä olemaan Antti Rinteen näköistä. Hän toteuttaa hallitusohjelmaa, jonka Rinne on tehnyt.

Suuri tehtävä hakusessa

Keväällä vaalivoittoon yltäneen SDP:n kannatus sittemmin painunut kannatusmittaus toisensa perään. Viimeisimmässä Ylen kannatusmittauksessa SDP:n kannatus oli 13,2 prosenttia.

Jokisipilän mukaan Rinne pyrki pääministerinä tekemään sosiaalidemokraattista politiikkaa, mutta se ei kannatuksessa näkynyt lainkaan.

–  Sosiaalidemokraattisen puolueen suurta missiota on etsitty Eero Heinäluoman päivistä lähtien. Heinäluoma ei sitä löytänyt, Jutta Urpilainen ei sitä löytänyt, Rinne ei sitä löytänyt, tutkija sanoo.

Jotta kannatus saataisi jälleen kasvuun, Rinteen seuraajan täytyy löytää suuri tehtävä, jota SDP suomalaisessa politiikassa toteuttaa, Jokisipilä sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hallitustunnustelija Rinteen mukaan hallitus on muodostettavissa nykyiselle pohjalle – ei kommentoinut omaa tulevaa asemaansa
    8.12.2019 14:42

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut