Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hallitustunnustelija Rinteen mukaan hallitus on muodostettavissa nykyiselle pohjalle – ei kommentoinut omaa tulevaa asemaansa

SDP:n puheenjohtaja, hallitustunnustelija Antti Rinne kertoi, että uusi hallitus saadaan nähtävästi kasaan vanhan pohjalta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) on tavannut eduskuntaryhmien edustajat tänään. Hän arvioi, että tunnustelujen lopputuloksena näyttäisi siltä, että hallitus olisi muodostettavissa nykyiselle pohjalle ja täsmälleen samalla ohjelmalla.

Uutta hallitusta ryhtyvät siis muodostamaan SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Hallitustunnustelujen tulos oli täysin odotettu, sillä nämä viisi puoluetta ovat koko ajan halunneet jatkaa hallitusyhteistyötä.

Tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Rinne antoi myös kiitosta nykyisen opposition kanssa hallitustunnustelujen aikana käymistään keskusteluista. Rinteen mukaan keskusteluissa käytiin eri näkökulmista läpi tulevaa aikaa liittyen hallituksen työskentelyyn ja hallitusohjelman sisältöön.

Varsinaiset hallitusneuvottelut käytiin tunnustelujen jälkeen tänään iltapäivällä. Kyse oli lähinnä muodollisuudesta, sillä neuvotteluihin osallistuvat puolueet olivat jo hallitustunnustelijalle antamissaan vastauksissa sitoutuneet vanhaan hallitusohjelmaan.

Neuvotteluissa puolueet sopivat jatkavansa yhteistyötä vanhan hallitusohjelman sekä jo tehtyjen päätösten pohjalta vailla muutoksia.

Tulevan pääministerin nimi selviää illalla

SDP:n puoluevaltuusto päättää tänään illalla puolueen pääministeriehdokkaasta, josta käytännössä tulee Suomen seuraava pääministeri. Pääministeriehdokkaaksi pyrkivät liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.). Puoluevaltuuston kokous alkaa kello 17.30.

Tänään illalla myös keskusta päättää osallistumisestaan tulevaan hallitukseen. Huomenna hallitukseen lähdöstä päättävät vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Rinteen arvion mukaan eduskunta äänestäisi uudesta pääministeristä tiistaina.

Omaa mahdollista tehtäväänsä tulevassa hallituksessa Rinne ei ollut valmis arvioimaan. Hän ei myöskään ollut valmis kommentoimaan spekulaatioita mahdollisesta asemastaan eduskunnan puhemiehistössä. Rinne totesi olevansa kansanedustaja ja SDP:n puheenjohtaja kesään asti.

Räsänen piti aamun keskustelukierrosta turhauttavana

Hallitustunnustelija Rinne sai eilen eduskuntaryhmien vastaukset kysymyksiinsä. Tänään Rinne kävi vielä keskusteluja vuorotellen eri eduskuntaryhmien kanssa.

Kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Päivi Räsänen luonnehti aamun keskustelukierrosta turhauttavaksi, koska kumpikaan mahdollisista pääministeriehdokkaista – Marin tai Lindtman –  ei ollut paikalla keskustelussa.

–  Mielestäni olisi ollut viisaampaa, että tämä prosessi olisi siirretty huomiselle päivälle, eli niin, että olisi voitu käydä keskusteluja tulevan pääministerin kanssa, tai että he olisivat tänään olleet paikalla, Räsänen sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi puolueellaan olevan jo kokemusta neuvotteluprosesseista, joiden tulos tiedetään etukäteen. Tällä hän viittasi sekä viime kevään hallitustunnusteluihin että kesän 2017 tapahtumiin, jolloin Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa ollut perussuomalaiset hajosi hallituksessa jatkaneisiin sinisiin ja ulos heitettyihin perussuomalaisiin.

–  Me lähdimme perussuomalaisten kanssa kuitenkin siitä, että vastaamme vakavissamme niihin kysymyksiin, joita meille esitetään. Olemme tehneet selväksi sen, että meillä on valmius osallistua hallitusyhteistyöhön, Halla-aho kommentoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei käynyt enää iltapäivällä kuulemassa, mihin tulokseen Rinne hallitustunnusteluissaan oli päätynyt. Nyt-liikkeen Harry Harkimo ei osallistunut koko hallitustunnusteluihin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tänään selviävät SDP:n puoluevaltuuston valitsema pääministeriehdokas ja puolueen muiden ministeriehdokkaiden nimet
    8.12.2019 1:04

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut