Sydneyn lähistöllä riehuva valtava maastopalo levittää ympärilleen kellertävää savusumua – huono ilma vaarantaa sairaat, pienet lapset ja vanhukset

Australiassa Sydneyn liepeillä maastopalo levittää epäterveellistä savusumua kaupunkiin, ja palon sammuttaminen kestää vielä viikkoja. LEHTIKUVA/AFP

STT

Australiassa Sydneyn lähistöllä riehuva massiivinen, yli 60 kilometrin maastopalo tietää tukalia aikoja kaupungin asukkaille, sillä kaupunkiin leviää koko ajan kellertävää savusumua, joka sisältää runsaasti pienhiukkasia. Pelastusviranomaisten mukaan palon sammuttamiseen menee viikkoja.

Kun ilmanlaatu huononee vaaralliselle tasolle, pahimmassa vaarassa ovat henkilöt, joilla on jokin krooninen sairaus.

–  Kroonisia sydän-, verisuoni- ja hengityselinsairauksia sairastavat henkilöt ovat kaikkein herkimmin reagoivia, ja heitä on yhteensä laskien varsin suurin joukko kaikissa länsimaisissa väestöissä, sanoo ilmansaasteisiin erikoistunut ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

–  Iän suhteen riskiryhmään kuuluvat pienet lapset ja yli 75-vuotiaat, joilla on usein piileviä sydän- ja verisuonisairauksia. Ne voivat tulla ensi kertaa esille sellaisessa tilanteessa, jossa ilmanlaatu on huono, Salonen jatkaa.

Nopeimmin lisääntyviä oireita ja sairaalahoitoa vaativia kohtauksia saavat yleensä astmaatikot tai kroonista keuhkoahtaumaa sairastavat.

Hiukkaset voivat viedä hengen

Sairaille päivä- tai viikkokausia jatkuva surkea ilma voi olla hengenvaarallista. Salosen mukaan kroonisten sairauksien paheneminen voidaan tällaisissa tilanteissa jakaa kolmeen ryhmään.

–  Vakavimmassa ryhmässä oireet ovat niin pahoja, että ne aiheuttavat kuoleman ensimmäisen vuorokauden aikana hoitoyrityksistä huolimatta. Toisessa ryhmässä sairaus pahenee niin, että potilas menehtyy viikkojen tai kuukausien kuluessa, Salonen luettelee.

Kolmannessa ryhmässä hoidon tehostaminen, sisällä pysyminen ja lääkkeet auttavat niin, että potilaiden kunto palautuu viikkojen kuluessa suurin piirtein entiselle tasolleen ja he pystyvät jatkamaan elämäänsä.

Sydneyn tapauksessa vaikutusta pahentaa vielä kova helle sekä se, että palot ovat hyvin lähellä.

–  Savut tulevat hyvin sakeina ja heikosti laimentuneina, ja niissä on mukana paljon tuoreita polttoperäisiä koostumuksia. Sitten on vielä suhteellisen korkeita ulkoilman lämpötiloja, ja valitettavasti helteelle herkät väestöryhmät ovat samoja kuin pienhiukkastenkin kohdalla.

Sydneyn suurpalon lisäksi Australian itäosassa riehuu toistasataa muuta, pienempää paloa. Yhtään helpotusta ei ole luvassa ensi viikollakaan, sillä meteorologien mukaan pätsihelle jatkuu koko ensi viikon, ja lämpötilat voivat paikoitellen nousta liki 40 asteeseen.

Maastoa on tähän mennessä palanut jo liki kaksi miljoonaa hehtaaria eli suurin piirtein kahden pienen valtion verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut