Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

"Kaksi kertaa luin kirjeen ja mietin, onko tämä totta" – huoltajalegenda Gunnar Yliharju haluaa edustaa Linnan juhlissa koko ammattikuntaansa

Jalkapallomaajoukkueen entinen pitkäaikainen huoltaja Gunnar Yliharju sai kutsun Presidentinlinnan vastaanotolle Liechtenstein-ottelun yhteydessä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Huoltajalegenda Gunnar Yliharju, 79, kokee kutsun Linnan juhliin olevan kunnianosoitus koko ammattikunnalleen.

–  Väheksymättä omaa tehtävääni, edustan juhlissa oikeastaan kaikkien joukkueiden huoltajia. Tämä on kaikille huoltajille kiitos, Yliharju sanoi pari viikkoa sitten STT:lle.

Maajoukkueen ex-huoltaja Yliharju nousi kansansuosikiksi Suomen varmistettua marraskuussa paikkansa jalkapallon miesten EM-lopputurnauksessa.

Yliharju antoi ennen kisapaikan ratkaissutta Liechtenstein-kotiottelua tunteikkaita kommentteja julkisuudessa. Pelin jälkeen haastattelupyyntöjä tuli roppakaupalla.

Kutsun Presidentinlinnan vastaanotolle Yliharju sai Liechtenstein-ottelun yhteydessä. Presidentti Sauli Niinistö antoi hänelle kutsun hieman ennen pelin alkua Töölön jalkapallostadionilla Helsingissä.

–  Hän oli siis tehnyt kutsupäätöksen jo aikaisemmin, kävi pelissä miten tahansa. Kaksi kertaa luin kirjeen ja mietin, onko tämä totta. Kyllä se oli niin arvaamaton juttu, Yliharju sanoi.

Yliharju tutustui Niinistöön tämän ollessa Palloliiton puheenjohtajana 2009–2012. Yliharjun mukaan Niinistö oli puheenjohtajana kiinnostunut tarkkailemaan myös maajoukkueen taustahenkilöiden toimintaa.

–  Niinistö varmaan seuraili, että kyllä tuo huoltajakin tuolla työnsä tekee, Yliharju naurahti.

Maailman paras salibandymaalivahti Eero Kosonen Linnaan kesken otteluruuhkan

Salibandymaalivahti Eero Kosonen torjui vuosi sitten Suomen maailmanmestariksi, ja helmikuussa ruotsalainen Innebandymagazinet valitsi Kososen vuoden 2018 parhaaksi miespelaajaksi. Kososesta tuli ensimmäinen maalivahti, joka sai kyseisen kunnian.

Kuluvan vuoden lopussa Kososen kohdalle osui vielä yksi valinta, kun hän sai kutsun Linnan juhliin. Maailmanmestareista kutsun saivat myös Joonas Pylsy, Nico Salo ja päävalmentaja Petteri Nykky.

–  Tällainen kutsu on harvinaista herkkua ja mukava yllätys. Hieno homma kaikkiaan, Kosonen kommentoi STT:lle ennen juhlia.

–  En ajatellut asiaa, että kutsu voisi tulla.

Vuoden 2016 MM-kultajoukkueesta Tatu Väänänen ja Mika Kohonen olivat Linnan juhlissa 2017. Vuoden 2008 MM-kultajoukkueesta Linnaan pääsivät Mikael Järvi, Tero Tiitu ja valmentaja Nykky.

Linnassa juhlissa on mahdollisuus jutella eri lajien ja alojen ihmisten kanssa, mutta Kososella ei ole mielessä ketään tiettyä henkilöä, jonka hän haluaisi tavata.

–  Olen vaimoni kanssa liikkeellä rennoin mielin ja juhlimme itsenäisyyspäivää. Vaimollekin kutsu oli mukava yllätys, ja sitten alkoi puvun hankkiminen, Kosonen kuvailee.

Juhlat osuvat keskelle otteluruuhkaa, kun Kososen edustama Seinäjoen Peliveljet pelasi torstaina Suomen cupia, ja sunnuntaina edessä on liigaottelu. SPV on sarjan kärkikahinoissa.

–  Olemme pelanneet nousujohteisesti, mutta vielä pitää parantaa. Itse olin poissa peleistä loukkaantumisen takia 3–4 viikkoa, joten minun kauteni on ollut rikkonainen. Nyt olen taas torjunut pari peliä.

Helsinki-Seinäjoki-junarata on tullut tutuksi

Kauden aikana Kosonen on ollut myös maajoukkueen mukana, mutta viime maaottelutapahtuma jäi väliin loukkaantumisen vuoksi. Vuoden päästä edessä olisivat MM-kotikisat, joihin Suomi lähtee hallitsevana maailmanmestarina.

–  Sinne on pitkä aika, mutta toisaalta aika menee nopeasti. Kyllä ne kisat ovat jo takaraivossa, Kosonen tuumii.

–  Vuosi sitten MM-kilpailuissa pelasimme nousujohteisen turnauksen. Joukkuepeleissä homma lähtee Suomella aina siitä, että joukkuehengen pitää olla kohdallaan. Homma tiivistyi koko turnauksen ajan, Kosonen luettelee menestystekijöitä.

Kokenut maalivahti jakaa aikansa siviilityöhön ja pelaamiseen. Kuviota mutkistaa se, että hän asuu vaimoineen Helsingissä. Junamatka Seinäjoelle on tullut tutuksi parin viime kauden aikana ja kuluu etätöitä tehden. Maalivahdin sopimus loppuu tämän kauden jälkeen, mutta ura jatkuu SPV:ssä tai jossain muualla.

–  Toivottavasti parhaat pelit ovat vielä edessä, Kosonen tuumii.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut