Johnsonin ja Corbynin väittelyä sävyttää haastattelu, johon Johnson ei osallistunut

Britannian pääministeri Boris Johnson on vältellyt entisen pomonsa Andrew Neilin piinapenkkiä, johon muut puoluejohtajat ovat kiltisti istuneet. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britanniassa vaalikampanjaa käyvä konservatiivipääministeri Boris Johnson kohtaa tänään illalla televisioväittelyssä pääoppositiopuolueen johtajan Jeremy Corbynin. Viime aikoina suurimman huomion Johnsonin julkisista esiintymisistä on kuitenkin vienyt ohjelma, jossa Johnsonia ei ole nähty. Pääministeri ei ole suostunut BBC:n tunnetun ja tiukkasanaisen Andrew Neilin haastateltavaksi.

Neil on paitsi Johnsonin entinen pomo tämän toimittaja-ajoilta, myös taitavana grillaajana tunnettu poliitikoiden haastattelija. Neljän muun merkittävän puolueen johtajat ovat jo käyneet Neilin tentattavana.

Neil on itse sanonut haluavansa päästä kysymään Johnsonilta luottamukseen liittyvistä teemoista. Brexit-puoluetta johtavan Nigel Faragen haastattelun päätteeksi Neil kertoi katsojille, että haastattelusarja järjestettiin katsojien puolesta, jotta valtaa pitäviltä voidaan penätä vastuunkantoa.

–  Olemme aina vilpittömästi olettaneet, että johtajat osallistuvat, ja joka vaaleissa he ovat tehneet niin. Kaikki heistä. Aina tähän yhteen asti, Neil huomautti.

Aiemmin Johnson kertoi olevansa valmis tulemaan Neilin kollegan, hieman helläkätisempänä tunnetun Andrew Marrin haastateltavaksi. Alun perin BBC ilmoitti, ettei poliitikko voi valita haastattelijoitaan, mutta Lontoossa viime viikolla tapahtuneen terrori-iskun jälkeen BBC päästi Johnsonin Marrin ohjelmaan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Marrin haastateltavana Johnson sanoi olevansa valmis "kenen tahansa Andrew-nimisen" BBC:n toimittajan haastateltavaksi.

"Kylmää ja kovaa todistusaineistoa"

Illalla televisiossa Johnsonin kohtaava Corbyn on ilmoittanut saaneensa käsiinsä salaisia dokumentteja, jotka todistavat Johnsonin tarkoituksellisesta johtaneen ihmisiä harhaan EU-erosopimuksellaan. Corbynin mukaan dokumentit osoittavat, että Pohjois-Irlannin ja Britannian välille tulee tulli- ja turvallisuustarkastuksia, vaikka pääministeri on väittänyt julkisuudessa toisin.

–  Tämä on kylmää ja kovaa todistusaineistoa, joka kategorisesti osoittaa Johnsonin vahingollisen vaikutuksen suureen osaan maatamme, veteraanisosialisti sanoi Lontoossa pitämässään kampanjapuheessa.

Corbyn on aiemmin syyttänyt Johnsonia muun muassa salaisista sopimuksista Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Corbynin mukaan sopimuksilla pyritään myymään osa Britannian julkisesta terveydenhuollosta huolehtivasta NHS:stä, mutta sekä Johnson että Trump kiistävät väitteen.

Vaalit aivan nurkan takana

Johnson hoiti Britanniaan ennenaikaiset vaalit saadakseen parlamenttiin enemmistön brexit-sopimuksensa tueksi.

Vaaleihin on jäljellä alle viikko. Kyselyiden perusteella konservatiivit ovat viemässä reilut 40 prosenttia äänistä, työväenpuolue noin kolmanneksen ja liberaalidemokraatit 13 prosenttia.

Entiset pääministerit, työväenpuolueen Tony Blair ja konservatiivien John Major ovat puuttuneet kampanjointiin vaatimalla toista brexit-kansanäänestystä. Kumpikin heistä haluaa Britannian pysyvän osana EU:ta.

EU:n puolelta Britannian lähtö ei ole saanut suuria hurraa-huutoja. Eurooppa-neuvoston väistynyt puheenjohtaja Donald Tusk sanoi aiemmin tällä viikolla Guardianin haastattelussa, että brexit on yksi EU:n historian valtavimmista virheistä ja yksi hänen puheenjohtajakautensa kivuliaimmista ja surullisimmista kokemuksista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut