Itsenäisyyspäivän paraati veti 30  000 seuraajaa Tampereen keskustaan

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati Tampereella tänään. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

STT

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatia seurasi paikan päällä ainakin 30  000 ihmistä, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan STT:lle. Tapahtuma sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

–  Väkeä oli todella paljon, poliisilta summataan.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestettiin tänä vuonna Tampereella. Puolustusvoimien kaluston siirtyminen aiheuttaa poikkeavia liikennejärjestelyjä arviolta iltakuuteen asti. Poliisi kehottaa ihmisiä malttiin kotimatkalla.

Paraatiin osallistui joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Ohimarssissa nähtiin myös Tampereen seudun ratsuväen kilta -yhdistyksen ratsuosasto.

Yhteensä paraatiin osallistui noin 1  300 ihmistä ja yli 50 ajoneuvoa.

Ennen paraatia järjestettiin joukkojen katselmus Ratinan stadionilla. Siellä paraatin vastaanottanut Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen sanoi puheessaan, että itsenäisen Suomen puolustajien ketju on jatkunut vahvana jo yli vuosisadan ajan.

–  Yleinen asevelvollisuus toimii ja elää ajassa. Pääosa nuorista miehistä ja vapaaehtoisista naisista suorittaa palveluksensa kunnialla. Tässä perheen ja ystävien tuella on erityinen merkitys, Rotonen sanoi.

Vanhanen: Lippu muistuttaa vapaasta ja itsenäisestä Suomesta

Liput ovat nousseet salkoon eri puolilla maata 102-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen lippu on ylväs tapa ilmaista Suomen edustamia arvoja, tavoitteita ja unelmia.

–  Me tavoittelemme hyvää kansojen välistä yhteistyötä, rauhaa, ihmisoikeuksien kunnioittamista, ympäristön vaalimista ja kestävää kehitystä. Sitä, että jättäisimme maapallon tuleville polville mielellään paremmassa kunnossa kuin se tällä hetkellä on.

Vanhanen puhui tänään aamulla Suomalaisuuden liiton järjestämässä itsenäisyyspäivän lipunnostossa Helsingin Tähtitorninmäellä. Ennen kaikkea lippu muistuttaa vapaasta ja itsenäisestä Suomesta, Vanhanen sanoi puheen aluksi.

Hän puhui myös Suomen hallitusmuodosta, jonka vahvistamisesta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 100 vuotta. Vanhanen kuvaili hallitusmuotoa maamme järjestelmän ankkuriksi. Sen vahvistamisen myötä Suomesta tuli tasavalta kaavaillun itsenäisyyden alkuvaiheessa kaavaillun monarkian sijasta.

–  Hallitusmuodon myötä meistä tuli parlamentaarinen demokratia, jossa viime kädessä kaikkea valtaa käyttävät ne 200 kanssaihmistämme, jotka neljän vuoden välein valitsemme valtiopäiville.

Tapahtumassa lipunnostosta vastasi NMKY:n rastipartio ja kuorolaulusta Viipurin Lauluveikot.

Suomalaisuuden liitto järjesti itsenäisyyspäivän lipunnostotapahtuman Helsingin Tähtitorninmäellä ensi kertaa vuonna 1927. Yhtäjaksoisesti tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1957.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut