Saksan sosiaalidemokraatit kokoontuvat linjaamaan vaatimuksiaan hallituksessa pysymiseksi

SPD:n johtajakaksikko suhtautuu kriittisesti hallitusyhteistyöhön konservatiivien kanssa. Kuvassa Norbert Walter-Borjans (vas.) ja Saskia Esken. LEHTIKUVA/AFP

STT

Saksan sosiaalidemokraatit (SPD) aloittavat perjantaina puoluekokouksen, jonka tuloksien odotetaan linjaavan, millainen tulevaisuus SPD:n ja liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien (CDU) suurella hallituskoalitiolla on. SPD:n odotetaan kertovan, millaisia muutoksia se haluaa hallitusohjelmaan, jotta on valmis jatkamaan mukana.

Saksalaismedia on kutsunut sunnuntaihin saakka jatkuvaa puoluekokousta ensimmäiseksi stressitestiksi suurelle koalitiolle (GroKo).

Hallituskoalition ylle nousi tummia pilviä jo viime kuun lopussa, kun varaliittokansleri Olaf Scholz syrjäytettiin tylysti SPD:n johdosta. Puolueen uudeksi johtajakaksikoksi nousi Saskia Esken ja Norbert Walter-Borjans, jotka suhtautuvat kriittisesti hallitusyhteistyöhön konservatiivien kanssa.

Ennen kokousta Walter-Borjans kuitenkin vakuutti, ettei viikonlopun tärkein kysymys ole se, jatkaako SPD hallituksessa, vaan se, millainen on hallituksen politiikan sisältö.

–  Meillä ei ole kiirettä lähteä koalitiosta, Walter-Borjas kiteytti.

SPD haluaa hallituksen muun muassa panostavan nykyistä huomattavasti enemmän ilmastonsuojeluun ja sitoutuvan minimipalkan nostamiseen. Lisäksi puolue haluaa lisärahaa koulutukseen ja teiden sekä muun liikenneverkon kunnostamiseen, vaikka se merkitsisi velanoton lisäämistä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut