Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uusi hallitus on määrä nimittää tiistaina, neuvottelut käydään sunnuntaina – Rinne mahdollisesta ministerinsalkusta: En ole päättänyt vielä

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan hississä SDP:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Kaatuneen hallituksen puolueviisikko ryhtyy ripeästi kokoamaan Suomelle uutta hallitusta vanhan pohjalta. Tavoite on, että hallitus päästään nimittämään jo tiistaina. Uuden hallituksen aloittamisella on kiire, koska esimerkiksi budjettilait halutaan valmiiksi ennen eduskunnan joulutaukoa.

– Yritetään tehdä kaikki sellaisella aikataululla, että eduskunnan istuntoaikataulua ei tarvitsisi muuttaa, hallitustunnustelijaksi valittu SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi.

Vaikeuksia uuden hallituksen muodostamisessa ei eteen pitäisi tulla, koska koko viisikko on sitoutunut nykyiseen hallituspohjaan ja -ohjelmaan.

Rinteen valintaa hallitustunnustelijaksi on kritisoitu, koska hän erosi pääministerin tehtävästä luottamuspulan takia. Hallitustunnustelijan valitsi suurin eduskuntapuolue SDP, ja Rinne sopi myös keskustalle, vaikka se oli esittänyt hänelle epäluottamusta pääministerinä muutama päivä aiemmin.

– Tässä tilanteessa, kun kaikki viisi puoluetta ovat ilmoittaneet, että jatketaan vanhalla pohjalla ja vanhalla ohjelmalla, hallitustunnustelijan tehtävä on varsin symbolinen, perusteli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

 

 

Hallitustunnustelija Rinne pyytää eduskuntaryhmiltä vastausta kolmeen kysymykseen: ovatko puolueet valmiita hyväksymään nykyisen hallitusohjelman, ovatko ne valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko niillä mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselle?

Hän odottaa vastauksia lauantaihin kello 16:een mennessä, ja hallitusneuvottelut on määrä käydä sunnuntaina.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan kysymyksistä voi jo ennakoida, että hallitusneuvotteluista ei ole tulossa pitkät.

Rinteen mukaan SDP pyrkii saamaan omat päätöksensä valmiiksi jo sunnuntai-iltana, mutta kaikkien puolueiden päätöksentekoelimet eivät hänen mukaansa vielä sunnuntaina ole koolla päättämässä.

Keskusta päättää hallitukseen osallistumisesta sunnuntaina ja mahdollisesta ministerikierrätyksestä maanantaiaamuna. Nähtäväksi jää, ottaako puheenjohtaja, elinkeinoministeri  Katri Kulmuni valtiovarainministerin salkun itselleen.

SDP:n puoluevaltuusto valitsee ainakin pääministeriehdokkaan Rinteen tilalle ja kunta- ja omistajaohjausministerin Sirpa Paateron tilalle. Lisäksi valitaan uusi liikenne- ja viestintäministeri, jos Sanna Marin valitaan pääministeriehdokkaaksi. Marinin lisäksi ehdokkuutta tavoittelee Lindtman.

Kilvasta tullee tasaväkinen. Rinne ei nostanut kumpaakaan omaksi suosikikseen, vaan sanoi yhteistyönsä olleen hyvää kummankin kanssa.

Rinteeltä kysyttiin myös, onko hän valmis riviministeriksi uuteen hallitukseen.

– En ole päättänyt tuommoista asiaa vielä.

 

 

SDP:n ja keskustan välistä ilmaa puhdistettiin torstaina iltapäivällä, kun Kurvinen kävi selvittämässä puolueensa viime päivien tekemisiä demariryhmän kokouksessa. Lindtman vakuutti keskustelun jälkeen, että "pöytä on nyt puhdistettu hallitusneuvottelujen tieltä".

Kurvinen kiitteli, että SDP:läiset ottivat hänet ystävällisesti vastaan, vaikka puolueiden välejä on viime päivinä koeteltu.

– Olosuhteet huomioon ottaen keskustelu oli hyvinkin ymmärtävää ja asiallista, arvostan sitä tosi pitkälle. Minulle tuli vahva olo, että tämä viiden puolueen hallitus pystyy jatkamaan.

Klo 19.50. juttua päivitetty kauttaaltaan.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut