Demokraatit nostamassa virkasyytteen Trumpia vastaan, presidentti uhkui voitonvarmuutta Twitterissä

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies sanoi presidentti Donald Trumpin saavan virkasyytteen. Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo voittavansa edessä olevan virkasyytetaistelun. Torstaina edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoi kehottavansa edustajainhuoneen lakivaliokunnan puheenjohtajaa Jerry Nadleria laatimaan syytekirjelmän.

–  Radikaalit vasemmistodemokraatit ovat juuri ilmoittaneet, että he vaativat virkasyytettä minulle EI MISTÄÄN, Trump tviittasi.

Trump esitti republikaanien toistuvasti lausuman perustelun, jonka mukaan harvoin käytettyä virkasyytettä tullaan käyttämään rutiininomaisesti hyökkäyksenä tulevia presidenttejä vastaan.

–  Tämä ei ollut (Yhdysvaltojen) perustajien mielessä. Hyvä asia on, että republikaanit EIVÄT KOSKAAN ole olleet yhtenäisempiä. Me voitamme, Trump sanoi.

"Jatkuva uhka demokratialle"

Pelosin mielestä Trump käytti väärin valtaansa oman poliittisen edun tavoittelemiseksi, ja tämä pakottaa syytteen nostoon. Tällä Pelosi viittasi väitteisiin, joiden mukaan Trump olisi pidättänyt sotilasapua Ukrainalta, jotta voisi painostaa maan johtoa etsimään kielteistä tietoa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista.

–  Presidentti on jatkuva uhka demokratiallemme, eikä meillä ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia, Pelosi tviittasi.

Pelosin lausunto tuli päivä sen jälkeen, kun edustajainhuoneen lakivaliokunta alkoi pohtia mahdollisia syytteitä republikaaneja edustavaa Trumpia vastaan.

–  (Trump) on syyllistynyt vallan väärinkäyttöön, horjuttanut kansallista turvallisuuttamme ja vaarantanut vaaliemme koskemattomuuden, Pelosi sanoi.

Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham puolestaan kehotti Twitterissä demokraatteja häpeämään, kun nämä käynnistivät virkarikossyytteen nostamisen.

Kahta presidenttiä vastaan nostettu virkasyyte

Virkasyyteprosessin odotetaan etenevän nopeasti. Sen uskotaan tulevan demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen käsittelyyn myöhemmin tässä kuussa.

–  Jos aiotte syyttää minua, tehkää se nyt, nopeasti, niin että voimme saada oikeudenmukaisen käsittelyn senaatissa ja maamme voi palata tavanomaisiin hommiin, itsevarma Trump tviittasi.

Senaatissa republikaaneilla on 53 paikkaa ja demokraateilla 47 paikkaa.

Jos ja kun Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte, hänestä tulee kolmas Yhdysvaltain presidentti, jota vastaan se nostetaan. Vuonna 1868 Andrew Johnsonia syytettiin muun muassa yrityksestä erottaa sääntöjen vastaisesti maan sotaministeri. Johnsonin erottaminen jäi virkasyyteäänestyksessä yhden äänen päähän.

Bill Clintonia vastaan syyte nostettiin 1998 väärästä valasta ja oikeuden vastustamisesta hänen valehdeltuaan seksisuhteestaan Monica Lewinskyyn. Clinton vapautettiin molemmista syytteistä äänin 55–45 ja 50–50. Jotta syyte olisi mennyt läpi, se olisi vaatinut taakseen 67 edustajaa.

Myös Richard Nixonia vastaan oltiin aloittamassa virkasyyteprosessia, mutta hän erosi virasta 1974 ennen virkasyytteen nostoa.

Virkasyyte on menettely, jolla Yhdysvalloissa presidentti tai muu korkea virkamies voidaan panna viralta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut