Ranskassa eläkejärjestelmän uudistuskaavailut aiheuttivat laajimman lakkoaallon vuosiinn

Nantesissa osoitettiin mieltä torstaina. Lehtikuva/AFP

STT

Ranskassa laajat lakot sotkivat ranskalaisten arkea torstaina eri puolilla maata. Monien alojen työntekijät vastustivat lakoilla presidentti Emmanuel Macronin kaavailemaa eläkeuudistusta. Lakot seisauttivat suuren osan julkisesta liikenteestä, ja lähes kaikki nopeat junayhteydet peruttiin. Lisäksi peruttiin satoja lentoja.

Kuljetusalan lisäksi lakossa oli muun muassa opettajia, poliiseja, asianajajia sekä sairaaloiden ja lentoasemien henkilökuntaa, kertoi BBC. Lisäksi sellaiset turistikohteet kuin Eiffelin torni ja Versailles'n palatsi olivat torstaina kiinni.

Julkisen liikenteen työntekijät kertoivat jatkavansa lakkoaan Pariisissa maanantaihin asti, kertoivat ammattiliitot torstaina. Lähes kaikki lakossa olleet työntekijät äänestivät liittojen mukaan lakon jatkamisen puolesta, jos kiistellystä eläkeuudistuksesta ei luovuta.

Torstaina aamuruuhkan aikaan vain kahdella Pariisin 16 metrolinjasta liikennöitiin normaalisti.

Yhteenottoja poliisin ja joidenkin protestoijien välillä syntyi muun muassa Pariisissa, Nantesissa ja Lyonissa. Poliisi käytti niissä kyynelkaasua tilanteen rauhoittamiseksi.

Macron haluaa kitkeä poikkeusedut eläkejärjestelmästä

Mielenosoitusten taustalla on presidentti Macronin kaavailema eläkeuudistus, jonka tarkoituksena olisi yhdenmukaistaa eläkejärjestelmää. Uudistus tarkoittaisi loppua yli neljällekymmenelle poikkeukselle, jotka ovat taanneet tietyille ammattiryhmille muita parempia eläke-ehtoja.

Muun muassa asianajajat, energia-alan työntekijät ja Pariisin oopperan työntekijät ovat päässeet nauttimaan erityisehtojen mahdollistamista poikkeuksellisen avokätisistä eläkkeistä tai varhaisesta eläköitymisiästä.

BBC:n mukaan uudistus myös rankaisisi ennen 64:ää ikävuotta eläköityviä eläkkeen alentamisella. Eläkeikä on Ranskassa nykyään 62 vuotta.

Macronille eläkereformin onnistuminen on tärkeää, sillä se oli yksi hänen keskeisistä vaaliteemoistaan. Uudistuksen yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu. Pääministeri Edouard Philippen odotetaan avaavan sen yksityiskohtia 12. joulukuuta.

BBC:n mukaan lakkoja on kannattanut kyselyssä 69 prosenttia ranskalaisista ja vahvinta kannatusta työtaistelutoimet nauttivat nuorien aikuisten keskuudessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut