Venezuelan oppositio toivoo EU:lta tiukempaa linjaa – kriisi horjuttaa koko Latinalaisen Amerikan vakautta, Suomessa vierailleet edustajat varoittavat

Venezuelan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Francisco Sucre eduskunnan kansalaisinfossa yleisötilaisuudessa tänään. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

EU:n pitäisi tiukentaa suhtautumistaan Venezuelan tilanteeseen, sanovat Suomessa vierailevat Venezuelan opposition edustajat. Kansanedustaja Francisco Sucren mukaan kova kansainvälinen painostus on tärkeää sen takia, että Venezuelassa saataisiin järjestettyä vapaat parlamentti- ja presidentinvaalit ensi vuonna.

–  Meille tässä tilanteessa ulkomailta tuleva paine on hyvin tärkeää. EU:n asenteen pitäisi olla aggressiivisempi, parlamentin ulkoasiainvaliokuntaa johtava Sucre sanoo.

Hän kertoo havainneensa EU:n uuden korkean edustajan eli ulkoministeri Josep Borrellin puhuneen tällaisen linjantarkistuksen puolesta.

–  Toivomme, että sanat muuttuvat teoiksi, hän sanoo.

Suurin osa EU-maista on tunnustanut oppositiojohtaja Juan Guaidon julistautumisen maan väliaikaiseksi presidentiksi Nicolas Maduron sijalle.

Opposition edustajat korostavat, ettei Venezuelan kriisi ole enää maan sisäinen asia, vaan se uhkaa vakautta laajemmin koko Latinalaisessa Amerikassa. Venezuelassa toimii aktiivisesti muun muassa kolumbialaisia kapinallisliikkeitä. Opposition mukaan Maduron hallinto sallii lisäksi huumeiden kaupan virtaavan Venezuelan kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Venezuela on vajonnut poliittisen kriisinsä myötä myös ennennäkemättömään taloudelliseen ja humanitaariseen kriisiin. Suomessa työskentelevän venezuelalaisen lääkärin ja aktivistin Agueda Veintien mukaan monet aiemmin hävinneet tai rokotuksilla kurissa pidetyt taudit, kuten malaria ja tuhkarokko, ovat palanneet ja lisääntyvät rajusti. Lisäksi tuhansia syöpäpotilaita on kuollut puutteellisen hoidon takia.

Veintien mukaan YK:n alainen Maailman elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on arvioinut, että lähes seitsemän miljoonaa ihmistä näkee nälkää Venezuelassa.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan Venezuelan inflaatio on tänä vuonna noin 200  000 prosenttia, ja tilanteen ennustetaan pahenevan lähivuosina. Miljoonat venezuelalaiset ovat paenneet kotimaansa kurjuutta ensi sijassa naapurimaihin, mutta myös Eurooppaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut