Sähköliiton lakko alkamassa huomenna – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden jäsenyritystä

Työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Sähköliiton jäsenet aloittavat torstaiaamuna neliviikkoisen lakon, joka Teknologiateollisuuden mukaan saattaa jopa pysäyttää tuotannon kokonaan joissain yrityksissä. Valtakunnansovittelijan toimisto vahvisti keskiviikkoiltana Twitterissä, että työriidan ratkaisemiseen sovintoesityksellä ei ole löytynyt edellytyksiä, ja lakko toteutuu.

Lakon alkaminen näytti jo aiemmin keskiviikkona käytännössä varmalta. Minkäänlaisia neuvotteluja sen estämiseksi ei ollut näkyvissä, kertoi Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti STT:lle iltapäivällä.

–  Valtakunnansovittelija on viimeksi tavattu viime viikon keskiviikkona, ja sen jälkeen hän ei ole pitänyt mitään yhteyttä, Väntti sanoi.

Muitakaan neuvottelukontakteja ei Väntin mukaan käytännössä ole ollut.

Lakko koskee 12:ta Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä ja alkaa torstaiaamuna kello kuusi. Lakkoon on menossa tuhatkunta Sähköliiton jäsentä.

Sähköliiton mukaan osassa tehtaita joudutaan jo tänään aloittamaan alasajo, koska niiden pyörittäminen ei onnistu ilman sähkömiehiä. Lakko koskee muun muassa <Company>Boliden Kokkolan, Konecranesin, Outokummun, SSAB:n</Company> ja <Company>Valmetin</Company> tuotantolaitoksia sekä <Company>Meyer Turun</Company> telakkaa.

Teknologiateollisuudesta kerrotaan, että lakko aiheuttaa yrityksille suurta vahinkoa. Huolto- ja korjaustyöt voivat keskeytyä, ja joissakin yrityksissä koko tuotanto saatetaan joutua pysäyttämään. On myös mahdollista, että joissakin yrityksissä tuotantoa siirretään ulkomaille joko omiin yrityksiin tai alihankkijoille.

Osapuolet esittäneet omia ratkaisumalleja

Työriidassa ei ole kyse työehdoista vaan siitä, kenellä on oikeus edustaa Sähköliiton jäseniä työpaikoilla.

Teknologiateollisuuden mukaan Sähköliitto torjui alkuviikosta sen esittämän ratkaisumallin, jolla asia olisi voitu ratkaista. Sen mukaan Sähköliiton paikallisesti valittava edustaja voisi tietyin edellytyksin toimia luottamusmiehen asiantuntija-apuna työpaikan neuvottelu- ja kehittämistilanteissa.

Sähköliiton vaatimusta omista luottamusmiehistä Teknologiateollisuus ei hyväksy. Sähkömiesten työehdoista sovitaan Teollisuusliiton solmimalla sopimuksella.

Väntin mukaan Teknologiateollisuuden ehdotus oli Sähköliitolle täysin mahdoton hyväksyä. Hän kertoi Sähköliiton puolestaan rukanneen omaa esitystään siten, että sen jäsenillä olisi Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä oikeus valita oma luottamusmies tai vastaava edustaja, joka edustaisi sähköliittolaisia kaikissa työelämän kysymyksissä. Liitto olisi samalla olevansa valmis sitoutumaan työrauhaan tulevan sopimuskauden mittaiseksi ajaksi.

Neliviikkoisen lakon piti alun perin alkaa jo 21. marraskuuta, mutta työ- ja elinkeinoministeriö päätti valtakunnansovittelijan esityksestä lykätä sen alkua kahdella viikolla. Päätöksen perusteena oli muun muassa se, että lakko kohdistuisi yhteiskunnan kannalta elintärkeisiin toimintoihin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut