Tiedustelutapauksiin erikoistuneet syyttäjät ottavat Berliinissä surmatun tshetsheenimiehen tapauksen käsittelyyn

Saksasta turvapaikkaa hakenut mies ammuttiin elokuun loppupuolella Berliinissä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Epäilyt Venäjän valtion sotkeutumisesta Berliinissä surmatun Georgian tshetsheenin murhaan vahvistuvat Saksassa entisestään. Saksalaismediat kertoivat tiistaina, että tiedustelutapauksiin erikoistuneet syyttäjät ovat siirtymässä johtamaan tutkintaa.

Saksasta turvapaikkaa hakenut Zelimhan Hangoshvili ammuttiin elokuun loppupuolella Berliinissä. Surman vuoksi pidätettiin mies, joka liikkui väärällä nimellä.

Tutkivien kansalaisjournalistien ryhmä Bellingcat kertoi syyskuun lopulla, että veriteosta pidätetylle miehelle oli tehty laaja kirjo asiakirjoja, jotka on osoitettu fiktiiviselle henkilölle. Hän oli muun muassa matkustanut Venäjältä Saksaan matkustusasiakirjoilla, joissa annetaan väärä nimi, Vadim Sokolov.

Bellingcat arvioi tiistaina, että mies on todennäköisesti Venäjän kansalainen Vadim Krasikov.

Tutkijaryhmän mukaan Krasikov syntyi Neuvostoliiton aikaisessa Kazakstanissa vuonna 1965, mutta hänen perheensä oli muuttanut 80-luvulla Burjatian alueelle Siperiaan.

Krasikov oli tutkijaryhmän mukaan pääepäiltynä myös venäläisen liikemiehen vuonna 2013 tapahtunutta murhaa käsittelevässä tutkinnassa. Murhattua liikemiestä oli yritetty jo aiemmin salamurhata useaan otteeseen.

Hangoshvilin murhalla ja edellä mainitun liikemiehen surmalla on monia yhtäläisyyksiä. Kummassakin tapauksessa murhaajan on kerrottu lähestyneen kohdettaan polkupyörällä ja ampuneen uhria käsiaseella lähietäisyydeltä. Molempia uhreja ammuttiin takaa päin päähän. Molempien murhien tekijä myös poistui paikalta polkupyörällä.

Etsintäkuulutus peruttiin kaikessa hiljaisuudessa

Bellingcatin mukaan Venäjä aloitti vuonna 2014 etsinnät Krasikovin löytämiseksi vuoden takaiseen liikemiehen murhaan liittyen. Krasikovista ilmoitettiin myös kansainväliselle poliisijärjestö Interpolille, mutta vain vuotta myöhemmin etsintäkuulutus vedettiin pois. Murhatutkimus on edelleen auki, eikä tapaukselle ole muita epäiltyjä.

Vain vuosi etsintäkuulutuksen perumisen jälkeen Krasikov jatkoi lentomatkustamista muun ympäri Venäjää, ja lensi myös miehitetylle Krimille sekä ainakin yhteen naapurimaahan Keski-Aasiassa, selviää Bellingcatin läpikäymistä lentovarauksista.

Bellingcatin mukaan kaikki todisteet muun muassa siitä, että Krasikov on ollut epäiltynä rikoksesta, on sittemmin poistettu venäläisistä tietokannoista. Krasikov mainitaan joissain tutkintaan liittyvissä asiakirjoissa, mutta virallisesta rikostutkinnasta ei enää ole jälkiä.

Myöskään esimerkiksi voimassa olevia ajokorttitietoja ei Krasikoville löydy, vaikka tätä vanhempien arkistomateriaalien mukaan hän on omistanut auton ja hänellä on ollut ajokortti.

Krasikovin etsintäkuulutuksen peruminen kaikessa hiljaisuudessa, häneen liittyvien tietojen poistaminen sekä valehenkilöllisyydelle luodut tiedot viittaavat Bellingcatin mukaan siihen, että Venäjän valtio on ollut murhan takana.

Syyttäjän puuttuminen tapaukseen olisi poikkeuksellista

Poliisin pidättämälle epäillylle on annettu syytteet Hangoshvilin murhaan liittyen, mutta hän ei nähtävästi suostu puhumaan rikostutkijoille.

Saksalaismediat kertovat nyt, että Venäjän tiedusteluviranomaisten epäillään rekrytoineen Krasikovin.

Der Spiegel -lehden mukaan liittovaltion syyttäjät epäilevät, että Venäjän valtion toimijat saattavat olla sotkeutuneet Hangoshvilin murhaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan useat saksalaismediat ovat kertoneet, että liittovaltion syyttäjät ovat ottamassa murhan käsittelyynsä lähipäivinä. Liittovaltion syyttäjänviraston edustaja kertoi AFP:lle, etteivät he kuitenkaan vielä olisi vetovastuussa. Ulkoministeriön edustaja sen sijaan ei suostunut kommentoimaan asiaa uutistoimistolle.

Myös Bellincatin mielestä saksalaismedioiden tiedot ovat tulkittavissa niin, että syyttäjät ovat tulleet siihen johtopäätökseen, että murhan taustalla olisi valtiollinen toimija. Bellingcatin mukaan syyttäjän puuttuminen tällaiseen tapaukseen olisi poikkeuksellista ja antaisi selkeän tunnustuksen siitä, etteivät saksalaisviranomaiset näe tapauksen olevan enää tavallinen rikosjuttu.

Aiemmissa Bellingcatin tutkimuksissa on arvioitu, että myös Tshetshenian hallinto voisi olla sotkeutunut murhaan. Bellingcatin mukaan Hangoshvili taisteli toisessa Tshetshenian sodassa tshetsheenien puolella. Tämän jälkeen hän jatkoi kansakunnan tukemista kotimaastaan Georgiasta käsin.

Hangoshvili oli Bellingcatin mukaan myös selvinnyt ainakin kahdesta murhayrityksestä kotimaassaan, minkä jälkeen hän lähti Saksaan.

Bellingcat on penkonut Hangoshvilin murhaa yhdessä Der Spiegelin sekä venäläisten Insiderin ja Dossier Centerin kanssa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut