Antti Rinteen hallitus kaatui tiistaina – näin hallituksen piinaviikon ja tämän päivän tapahtumat etenivät

Antti Rinne erosi pääministerin tehtävästään tiistaina. Mikko Stig / Lehtikuva

STT

– Huhut ja spekulaatiot Antti Rinteen erosta kiihtyvät jo ennen kuin päivä valkenee.

– Kello 8.40 SDP:n varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ilmoittaa jättävänsä Brysselin EU-kokouksen väliin ja lentävänsä kiireesti takaisin Suomeen.

– Keskustan johto eli puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tapaavat Rinteen aamuyhdeksältä.

– Kello 10 keskustan Kulmuni sanoo medialle, että pääministerinä on henkilö, johon (keskustan) eduskuntaryhmä ja puoluehallitus eivät luota.

– Kello 10 SDP:n eduskuntaryhmä on koolla. Myös keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu aamupäivällä.

– Kello 11.30 SDP:n Marin ilmoittaa olevansa valmis pääministeriksi, mikäli häntä tehtävään pyydetään.

– Kello 12 Antti Rinne kertoo lähtevänsä viemään kirjettä presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen.

– Kello 12.10 SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoittaa olevansa käytettävissä pääministeriksi.

– Kello 12.11 valtioneuvoston mediapalvelu lähettää tiedotteen: "Pääministeri Antti Rinne on matkalla Mäntyniemeen jättämään eropyyntönsä presidentti Sauli Niinistölle. Sen jälkeen pääministeri pitää tiedotustilaisuuden valtioneuvoston linnan tiedotustilassa kello 13."

– Presidentti myöntää eron Rinteen hallitukselle noin kello 12.45: "Tasavallan presidentti on hyväksynyt eronpyynnön ja pyytänyt valtioneuvostoa jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi valtioneuvosto on nimitetty."

– Kello 13.15 Antti Rinne pitää tiedotustilaisuuden medialle.

– Kello 14 eduskunnan täysistunnossa annetaan ilmoitus hallituksen eronpyynnöstä.

– Antti Rinne ehti olla pääministerinä 181 päivää.

"Ihan täydellinen" toimintakyky ei riittänyt – näin hallituksen piinaviikko eteni

Keskiviikko 27.11.

– Postilakko päättyy. Kiistan osapuolet pääsivät sopuun sekä 700:aa pakettilajittelijaa koskeneesta kiistasta että postialan varsinaisesta työehtosopimuksesta.

– Oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ilmoittavat tekevänsä hallitukselle välikysymyksen Posti-kriisistä. Puolueet haluavat selonteon omistajaohjauksen tilasta, ministerien toiminnasta sekä hallituksen sekaantumisesta työmarkkinaneuvotteluihin.

Torstai 28.11.

– Pääministeri Antti Rinne sanoo eduskunnan kyselytunnilla, että Postin hallitus ei ole noudattanut valtio-omistajan tahtoa. Rinteen mukaan omistajaohjauksesta vastannut ministeri Sirpa Paatero (sd.) oli kertonut Postin hallitukselle, että valtio vastusti pakettilajittelijoiden siirtämistä toisen työehtosopimuksen piiriin.

Perjantai 29.11.

– Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola ilmoittaa, että Postille ei esitetty missään vaiheessa valmistelun aikana suullisesti tai kirjallisesti, että valtio-omistaja vastustaisi pakettilajittelun liikkeenluovutusta Posti Palveluihin.

– Paatero eroaa Posti-sotkun seurauksena ja jää sairauslomalle. Rinne kertoo, että Paatero esitti eronpyyntönsä itse.

– Keskusta vaatii SDP:tä selkeyttämään, missä Posti-sotkun selvittelyssä mennään.

– Vihreät haluaa SDP:ltä johdonmukaisia tietoja ja selkeää viestintää.

– Perussuomalaiset ja kokoomus vaativat Rinteen eroa, sillä oppositio epäilee, että pääministerillä on rehellisyysongelma.

Lauantai 30.11.

– Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni haluaa, että hallitus käy sisäisen keskustelun muun muassa Posti-jupakasta, valtion omistajapolitiikan linjasta ja työmarkkinapolitiikasta.

– Rinne sanoo, että hallitus aikoo käydä läpi Posti-sotkun tapahtumat vielä ennen tiistaiksi 3.12. kaavailtua eduskunnan välikysymyskeskustelua.

– Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo viestittää Rinteelle esiintymisessään puolueen tilaisuudessa: "Ei muuta kuin bussin diesel käyntiin ja kohti Mäntyniemeä."

Sunnuntai 1.12.

– Hallituspuolueet pitävät kokousta myöhään iltaan. Kokouksen sisällöstä ei kerrota mitään julkisuuteen. Aiemmin päivällä pääministeri Rinne luonnehtii hallituksen toimintakykyä "ihan täydelliseksi".

Maanantai 2.12.

– Eri puolueiden eduskuntaryhmillä on poikkeuksellisesti kokouksia maanantaina.

– Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo kommentoi Twitterissä, että vihreät on ollut valmis tukemaan Rinteen jatkamista pääministerinä, kunhan eduskunnalle tehdään selkoa kaikista epäselvyyksistä.

– RKP antaa julkisen tukensa pääministerille, mutta toteaa, että Posti-jupakan hoidossa on parantamisen varaa.

– Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sekä puoluehallitus kehottavat maanantai-iltana SDP:tä vetämään johtopäätökset hallituskriisistä. Kulmuni ei suoraan vastaa kysymykseen, vaatiiko puolue pääministerin eroa.

– Myöhemmin illalla SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo, että SDP:n puoluehallituksella on täysi luottamus puheenjohtaja, pääministeri Rinteeseen.

– Rinne ilmoittaa loppuillasta medialle, että hän haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen, onko se valmis jatkamaan hallitusyhteistyötä hänen kanssaan. Rinne moittii keskustan viestintää epäselväksi.

Tiistai 3.12.

– Keskusta ilmoittaa, että pääministeri Rinne ei nauti puolueen luottamusta.

– Rinne jättää hallituksen eronpyynnön presidentille. Eduskunnassa ei tarvitse käydä välikysymyskeskustelua hallituksen asemasta.

– SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ilmoittavat kiinnostuksensa pääministerin tehtävään.

– Nykyiset hallituspuolueet ovat valmiita jatkamaan samalla hallituspohjalla, mutta oppositiosta vaaditaan aitoja, uusia hallitustunnusteluita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.