Keskusta: Rinteelle kerrottu kolmesti, että emme luota häneen – mediatietojen mukaan pääministeri jättää eronpyyntönsä ennen välikysymystä

Pääministeri Antti Rinne saapui eduskuntaryhmän kokoukseen keskustelemaan hänen luottamuksestaan eduskunnassa Jussi Nukari / Lehtikuva

Tuuli Oikarinen, Saila Kiuttu / STT

Pääministeri Antti Rinne (sd.) jättää eronpyyntönsä tänään ennen välikysymystä kello 14, kertovat useat mediat tietoihinsa vedoten. Rinteen eroaikeista kertovat ainakin Suomen Kuvalehti, Helsingin Sanomat, MTV, Yle ja Iltalehti. Helsingin Sanomien tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistön kanssa on jo sovittu audienssi Mäntyniemeen.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi tänään suoraan, että keskustalla ei ole luottamusta nimenomaan pääministeri Rinteeseen. Kulmunin mukaan viestiä on kerrottu Rinteelle kolmen päivän ajan.

– Pääministerinä on henkilö, johon eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi Valtioneuvoston linnan edessä.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen poistumassa tavattuaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) Valtioneuvoston linnassa. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lisäsi, että asiasta on kerrottu Rinteelle eilen kaksi kertaa ja kerran tänään henkilökohtaisesti.

Rinne tapasi keskustan johtoa aamulla Valtioneuvoston linnassa.

Rinne marssi pian tämän jälkeen SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen kommentoimatta mitenkään toimittajien kysymyksiä siitä, aikooko hän erota tänään.

Nyt SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmät ovat koolla tilanteeseen liittyen.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman käveli SDP:n ryhmäkokoukseen kello 10:n jälkeen. Mikä on Antti Rinteen asema?

– Menemme nyt tuonne ryhmään ja saamme selvityksen aamun keskusteluista keskustan kanssa, ja sen jälkeen sitten katsomme jatkoaskeleet, sanoi Lindtman ennen ryhmäkokousta.

Myös Kulmuni marssi keskustan ryhmään. Onko Rinteellä aikomus jättää eronpyyntönsä tänään?

– Olemme kertoneet keskustan linjan tähän tilanteeseen. Toivotaan, että maahan saadaan toimintakykyinen hallitus viiden puolueen kohdalta hyvällä hallitusohjelmalla, Kulmuni sanoi ennen ryhmäkokousta.

Kello 14 hallituksen on määrä vastata kokoomuksen, nyt-liikkeen ja kristillisdemokraattien välikysymykseen. Välikysymys koskee samaa Posti-sotkua ja omistajaohjausjupakkaa, joka syöksi Rinteen hallituksen kriisiin.

Rinteen seuraajaksi on veikkailtu Lindtmania ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia.

Iltalehden mukaan SDP:n puoluehallitus on päättänyt, että uusi pääministeriehdokas valitaan puoluevaltuuston kokouksessa vasta ensi viikolla, todennäköisesti torstaina 12. joulukuuta.

Hallituskriisi otti uusia kierroksia eilen, kun Kulmuni ilmoitti, että keskusta on tyytyväinen hallituspohjaan, mutta puolueessa on "henkilöön liittyvää epäluottamusta". Keskusta kehotti hallituskumppaniaan SDP:tä vetämään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Kulmuni ei suoraan vaatinut pääministeri Rinteen eroa, mutta käytännössä viesti tarkoitti tätä.

SDP:n puoluehallitus oli koolla keskustan ilmoituksen jälkeen eilen ja ilmoitti, että Rinteeseen on täysi luottamus. Rinne ei väistynyt, vaan sanoi, että haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.