Teollisuusliitto on hylännyt valtakunnansovittelijan sovintoesityksen – "Palkankorotukset täysin riittämättömiä"

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala jätti sovintoehdotuksen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä työkiistassa aiemmin tänään. LEHTIKUVA / Seppo Samuli

STT

Teollisuusliiton neuvottelukunta on hylännyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoehdotuksen, kertoo Teollisuusliitto tiedotteessa.

Valtakunnansovittelija kertoi aiemmin tänään jättäneensä sovintoehdotuksen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisessä työkiistassa.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton kiista koskee enää palkankorotusprosentteja, sillä osapuolet ovat päässeet sopuun muista asioista ennen sovittelua.

Teollisuusliiton mielestä sovintoehdotuksen palkankorotukset ovat täysin riittämättömiä. Teknologiateollisuus puolestaan kertoo, että se olisi hyväksynyt valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan sovittelijan esitys ei vastaa tasoa, jota he ovat neuvotteluissa hakeneet.

Lakko uhkaa alkaa maanantaina

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimusta pidetään käynnissä olevan liittokierroksen päänavauksena, sillä moni muu odottaa, millaiseen ratkaisuun siinä päädytään.

Kiistassa työantajapuoli on ollut valmis luopumaan niin kutsutuista kiky-tunneista. Se tarkoittaisi kuitenkin sitä, että työantaja pihistäisi palkankorotuksista. Teollisuusliitto puolestaan haluaisi "24 tunnin talkootyön" eli kiky-tunnit kaikilta aloiltaan pois ilman, että sillä on vaikutusta palkankorotusprosenttiin.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle pitää erittäin valitettava, ettei lakonuhka ole väistynyt.

–  Teollisuusliiton päätös oli suuri pettymys. Työmarkkinoilla tarvitaan pikimmiten vastuullinen päänavaus, joka tukee kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä. Työllisyyden kehitys riippuu pitkälti siitä, millaisia ratkaisuja työmarkkinoilla tehdään. Sovintoehdotus olisi parantanut kustannuskilpailukykyä ja sitä kautta työllisyyttä, Helle sanoo.

Teollisuusliitto ilmoitti reilu viikko sitten laajoista työtaisteluista edustamillaan aloilla. Lakot järjestetään 9. – 11. joulukuuta ja niiden piirissä on noin 35 000  työntekijää kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta. Mukana on työpaikkoja niin teknologiasektorin, kemian sektorin, puutuotesektorin kuin erityisalojen sektorinkin piiristä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.