Keskustan kanta pääministeri Rinteen jatkoon jäi auki – Kulmuni: Epäluottamusta henkilöön on olemassa

STT

Keskustalla on pääministeri Antti Rinteeseen (sd.) liittyvää epäluottamusta, mutta kanta Rinteen jatkoon jäi auki eduskuntaryhmän kokouksessa. Seuraavaksi sitä pohtii puoluehallitus, joka on koolla vielä tänä iltana.

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, että puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

– Meillä on epäluottamusta tällä hetkellä olemassa, Kulmuni muotoili.

– Keskusta on erittäin tyytyväinen hallituspohjaan, hallituspuolueisiin, ja keskusta haluaa, että meillä on toimintakykyinen hallitus tässä maassa, hän sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi, että ryhmän mielestä pääministerin eilen antamat selvitykset eivät olleet riittäviä. Hänen mukaansa Rinteen luottamuksesta ei ryhmän kokouksessa äänestetty, mutta vakava ja perusteellinen keskustelu käytiin.

– Toivotaan, että hallitus saadaan toimintakykyiseksi mahdollisimman pian. Toivomme, että nykyinen hallituskokoonpano voisi jatkaa ja nykyisellä hallitusohjelmalla voitaisiin mennä eteenpäin, Kurvinen sanoi kokouksen jälkeen.

 Politiikassa tärkeintä on luottamus, Kurvinen korosti ja sanoi keskustan toivovan, että maan hallituksen uskottavuus palautuu mahdollisimman pian.

Keskustajohto jatkoi matkaa puoluehallituksen kokoukseen suoraan eduskunnasta. Puoluehallitukseen kuuluu myös piirien johtajia.

Myös SDP:n puoluehallitus kokoontuu tänään. Puoluehallitus kokoontuu kello 19.30, kertoo SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm Twitterissä.

Pääministeri Rinne sanoi aamulla, että hänellä ei ole tällä hetkellä mitään kommentoitavaa hallitustilanteesta. Hän totesi asian STT:lle Helsingissä eurooppalaisten parlamenttien välisen kokouksen alussa.

Keskustelu laajasti kuohuttaneesta Posti-kiistasta on jatkunut tänään, kun hallituksen luottamusta mittaava eduskunnan välikysymysäänestys lähestyy. Hallitus vastaa tiistaina eduskunnassa opposition välikysymykseen, ja äänestys on vuorossa keskiviikkona.

Hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoustivat eilisiltana medialta piilossa myöhään yöhön. Kokouksen sisällöstä tuli hyvin niukasti tietoa julkisuuteen. Valtioneuvosto tviittasi kokouksen jälkeen, että puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta.

Hallituskumppanit ovat vaatineet Rinteeltä seikkaperäistä selvitystä etenkin Posti-sotkun käänteistä.

Pienin hallituspuolue RKP kertoi aiemmin maanantaina tukevansa Rinteen jatkoa pääministerinä siitä huolimatta, että Posti-asiaa ei ole hoidettu niin hyvin kuin olisi pitänyt.

– Viestinnässä ja muussa on ollut tarkentamisen varaa. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tviittasi iltapäivällä.

Mediatietojen mukaan myös vasemmistoliitto ja vihreät tukevat Rinnettä. Ilta-Sanomien mukaan vihreät katsoo kuitenkin, että Rinne voisi jatkaa pääministerinä, mikäli hallitusviisikon eli hallituspuolueiden puheenjohtajien häneltä eilen saamat tiedot pitävät paikkansa, eikä uusia yllätyksiä asian tiimoilta enää tule.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.