Keskustan kansanedustajat menivät vaitonaisina ryhmäkokoukseen puimaan Rinteen jatkoa

Hallituskumppanit ovat vaatineet pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) seikkaperäistä selvitystä etenkin Posti-sotkun käänteistä. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

STT

Keskustan eduskuntaryhmä on aloittanut kokouksensa, jossa se pohtii tukeaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) jatkolle. Keskustan kansanedustajat eivät kommentoineet kokoukseen mennessään medialle mitään, ei myöskään puolueen puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

Helsingin Sanomien mukaan keskusta on erittäin jakautunut kannoissaan, ja peräti 17 kansanedustajaa 31:stä haluaisi Rinteen jättävän pääministerin tehtävät.

Kulmunin ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen on määrä tulla kertomaan kokouksen päätöksistä vielä iltapäivän aikana.

Rinne: Ei ole mitään kommentoitavaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ilmoittaa, että hänellä ei ole tällä hetkellä mitään kommentoitavaa hallitustilanteesta. Rinne totesi asian STT:lle aamulla Helsingissä eurooppalaisten parlamenttien välisen kokouksen alussa.

Myöskään liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ja vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo eivät kommentoineet Brysselissä hallitustilannetta tai Rinteen asemaa.

Keskustelu laajasti kuohuttaneesta<Company> Posti</Company>-kiistasta jatkuu, kun hallituksen luottamusta mittaava eduskunnan välikysymysäänestys lähestyy. Hallitus vastaa tiistaina eduskunnassa opposition välikysymykseen, ja äänestys on vuorossa keskiviikkona.

Hallituspuolueiden ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kokoustivat eilisiltana medialta piilossa myöhään yöhön. Kokouksen sisällöstä tuli hyvin niukasti tietoa julkisuuteen. Valtioneuvosto tviittasi kokouksen jälkeen, että puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta.

Hallituskumppanit ovat vaatineet Rinteeltä seikkaperäistä selvitystä etenkin Posti-sotkun käänteistä.

Asiaa käsitellään lisää puolueissa vielä tänään. Vihreät ei ollut vielä aamulla päättänyt, kokoontuuko puolueen eduskuntaryhmä tänään.

Pienin hallituspuolue RKP on ilmoittanut, että se tukee Rinteen jatkoa pääministerinä.

RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan Posti-asiaa ei ole hoidettu niin hyvin kuin olisi pitänyt.

–  Viestinnässä ja muussa on ollut tarkentamisen varaa. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, Henriksson tviittasi iltapäivällä.

Henrikssonin mukaan RKP haluaa antaa pääministeri Rinteelle uuden mahdollisuuden.

"Aina välillä on haastavia tilanteita"

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ennakoi, että välikysymyskeskustelusta tulee mielenkiintoinen. Hän kertoo, ettei tiedä sen tarkemmin, mitä hallituksen eilisessä kokouksessa käsiteltiin.

Miltä Rinteen hallituksen tilanne vaikuttaa entisen pääministerin silmin?

–  Minullakin on kokemuksia siitä, että aina välillä on haastavia tilanteita, mutta asiat on käsiteltävä asioina, Vanhanen kommentoi STT:lle aamulla.

Posti-kiista johti perjantaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon. Se ei kuitenkaan helpottanut painetta Rinnettä kohtaan. Eilen iltapäivällä Ylen lähetyksessä Rinteeltä kysyttiin, onko hän harkinnut eroa. Rinne vastasi, että "hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen tällä hetkellä".

Kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike vaativat välikysymyksessään selvyyttä muun muassa siihen, antoivatko pääministeri Rinne ja kunta- ja omistajaohjausministerinä toiminut Paatero oikeaa tietoa eduskunnalle Postin työriidassa esillä olleiden pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen siirrosta.

Myös suurin oppositiopuolue perussuomalaiset on vaatinut Rinteen eroa, vaikka se ei ole mukana muun opposition välikysymyksessä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä pitää ylimääräisen kokouksen hallitustilanteen vuoksi tänään iltapäivällä.

Rinne perui palkinnonjaon Tampereella

Rinne on tänään raivannut aikaa kalenteristaan ja perunut ennakkoon sovittuja menojaan.

Hieman ennen puoltapäivää Rinteen piti tavata EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic Valtioneuvoston linnassa. Paikalla olleen Lehtikuvan kuvaajan mukaan tapaamista edeltänyt kuvaus oli peruttu, ja Rinnettä sijaistanut valtiosihteeri tapasi Sefcovicin.

Iltapäivällä Rinteen oli tarkoitus jakaa Suomen hallituksen kansainvälinen tasa-arvopalkinto Tampere-talossa. Hän on kuitenkin perunut osallistumisensa kello 15 alkavaan tilaisuuteen.

–  Valitettavasti tämä oli aamun käänne, kertoi erityisasiantuntija Annukka Lyra valtioneuvoston kansliasta STT:lle.

Rinteen jäätyä pois palkinnon jakaa pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r.).

Useita kanteluita Rinteen menettelystä

Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan STT:lle, että perjantaihin mennessä Rinteen menettelystä Posti-kiistassa oli kirjattu neljä kantelua. Oikeuskanslerinvirastolle on saapunut tähän aamuun mennessä muutamia kanteluita lisää Rinteestä, mutta niitä ei ole vielä ehditty kirjata.

Kirjatuista kanteluista kolme kohdistuu sekä Rinteeseen että eronneeseen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateroon. Kantelut koskevat Rinteen ja Paateron menettelyä Postin omistajaohjauksessa, Rinteen ja Paateron menettelyä postilakossa sekä Rinteen ja Paateron menettelyä muun muassa postilakkoa koskevien ristiriitaisten lausuntojen osalta.

Lisäksi yksi kantelu koskee Rinteen haastattelua Ylen Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla 24. marraskuuta. Kantelun mukaan Rinne olisi antanut virheellistä tietoa osallisuudestaan Postin lakon selvittelyyn.

Pelkästään Paateroa koskevia kanteluita on kirjattu neljä.

Oikeuskanslerinvirasto on kirjannut myös kaksi kantelua Postin hallituksen menettelystä. Kanteluiden mukaan Postin hallitus olisi toiminut vastoin ministerin ohjeita.

Kantelut menevät oikeuskansleri Tuomas Pöystin ratkaistavaksi. Vanhempi oikeuskanslerinsihteeri Minna Ruuskanen kertoo, että Rinteestä ja Paaterosta tehdyt kantelut pyritään ottamaan nopeasti käsiteltäviksi. Ratkaisuja tuskin silti annetaan ainakaan tällä viikolla.

Oikeuskansleri valvoo hallituksen ja ministeriöiden virkatoimien lainmukaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.