Irakin parlamentti hyväksyi hallituksen eronpyynnön – mielenosoitukset kypsyttivät pääministerin lopulta

Pääministeri ilmoitti perjantaina eroavansa, kun lokakuussa alkaneet hallinnon vastaiset mielenosoitukset eivät osoittaneet merkkejä laantumisesta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Irakin parlamentti hyväksyi pääministeri Adel Abdel Mahdin hallituksen eronpyynnön sunnuntaina. Parlamentti hyväksyi eronpyynnön vain minuutteja istuntonsa alkamisen jälkeen. Maan perustuslain mukaan pääministeri ja hallitus muodostavat nyt toimitusministeristön.

Pääministeri ilmoitti perjantaina eroavansa, kun lokakuussa alkaneet hallinnon vastaiset mielenosoitukset eivät osoittaneet laantumisen merkkejä. Mielenosoittajat syyttävät koko maata hallitsevaa eliittiä korruptiosta, epäpätevyydestä ja ulkomaille kumartelusta. Syyttävä sormi on osoittanut kohti naapurimaa Irania, jonka nähdään käyttävän suurta valtaa Irakissa. Mielenosoittajat muun muassa polttivat keskiviikkona Iranin konsulaatin Najafin kaupungissa. Najaf on yksi shiiamuslimien pyhimmistä paikoista.

Pääministerin eroilmoitusta edelsi Irakin shiiojen uskonnollisen johtajan Ali al-Sistanin lausunto, jossa hän tuomitsi voimankäytön mielenosoittajia vastaan ja kehotti uuden hallituksen muodostamiseen.

Mielenosoituksissa on kuollut yli 400 ihmistä. Maassa on järjestetty surumarsseja mielenosoituksissa kuolleiden muistolle.

Ensimmäiset tuomiot poliisin voimankäytöstä

Sunnuntaina Irakin tiedotusvälineet kertoivat, että yksi irakilaispoliisi on tuomittu kuolemaan mielenosoittajien tappamisesta. Kyseessä on ensimmäinen väkivaltaisiksi yltyneisiin mielenosoituksiin liittyvä kuolemantuomio.

Lisäksi tuomioistuin määräsi toisen poliisin seitsemän vuoden vankeuteen. Tuomiot tulivat poliisien osallisuudesta seitsemän mielenosoittajan kuolemaan marraskuun 2. päivänä.

Yksi mielenosoittajien vaatimuksista on ollut saada väkivaltaa käyttäneet viranomaiset vastuuseen.

Sunnuntaina mielenosoittajat marssivat Mosulissa osoittaakseen solidaarisuutta muiden kaupunkien protesteille. Aiemmin sunnivaltaiset alueet ovat pidättäytyneet protestoinnista, koska asukkaat ovat pelänneet, että keskushallinnon vastustaminen leimaisi heidät terroristeiksi ja Irakin entisen hallitsijan Saddam Husseinin tukijoiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.