Britannian rangaistuskäytännöt pannaan syyniin Lontoon puukotusten jäljiltä, lupaa Johnson

Britannian turvallisuusministeri Brandon Lewis sanoi hallituksen selvittävän, toimitaanko maassa vaarallisista rikoksista annettujen tuomioiden suhteen asianmukaisesti. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian pääministeri Boris Johnson lupasi lauantaina, että maan rangaistusjärjestelmää käydään läpi London Bridge -sillalla tehtyjen puukotusten jälkeen. 28-vuotias mies, joka puukotti kaksi ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kolmea, oli poliisin mukaan tuomittu terrorismirikoksista 16 vuoden vankeuteen vuonna 2012. Hän oli päässyt ehdonalaiseen vapauteen viime vuoden joulukuussa.

Poliisi vahvisti perjantai-iltana pitävänsä tekoa terrori-iskuna. Epäilty oli asunut Staffordshiressa, missä poliisi kertoi tehneensä puukotusten jälkeen etsintöjä tietyssä osoitteessa. Poliisi ei kuitenkaan epäile, että hyökkäykseen liittyisi muita tahoja.

Britannian hallitus on kertonut käynnistävänsä täyden selvityksen perjantain tapahtumista. Maan turvallisuusministeri Brandon Lewis sanoi hallituksen selvittävän, toimitaanko maassa vaarallisista rikoksista annettujen tuomioiden suhteen asianmukaisesti.

–  Jokaisen vastaavanlaisen tapauksen jälkeen tulee tehdä, ja aina tehdään, täysi selvitys siitä, mitä tällaisesta voidaan oppia tulevaisuuden varalle. Tutkinnalle on ensin annettava aikansa, mutta selvitys tullaan tekemään, Lewis sanoi BBC:lle.

Vaalikampanja keskeytyi tilapäisesti

London Bridge -sillan puukotuksen takia Britannian poliitikot keskeyttivät tilapäisesti vaalikampanjansa. Pääministeri Boris Johnson myös vieraili sillalla lauantaina.

–  Kun ihmiset tuomitaan tietyksi ajaksi vankilaan, heidän täytyisi kärsiä tuomio kokonaan, Johnson sanoi BBC:n mukaan.

Lontoon pormestari Sadiq Khanin mukaan Lontoossa on viikonlopun ajan normaalia enemmän aseistettuja ja aseistamattomia poliiseja. Hän lisäsi, että poliisit ovat siellä ihmisten tyynnyttelemiseksi, ei kohonneen uhan takia.

Hyökkääjä pysäytettiin poikkeuksellisilla astaloilla

Tavallisten ihmisten rohkeutta tilanteessa on ylistänyt Johnsonin lisäksi muun muassa työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Hyökkääjän taltuttamiseen osallistuneet ohikulkijat ovatkin nousseet tapauksen sankareiksi. Brittilehti Timesin mukaan Luckasz-niminen Puolasta muuttanut kokki kävi hyökkääjän kimppuun sarvivalaan hampaalla. Toinen mies taas tyhjensi palosammuttimen hyökkääjän päälle ja käytti sammutinta myös lyömäaseena.

Turistioppaana työskentelevä Stevie Hurst kertoi BBC:lle, että hän ja muut hyökkääjän päälle käyneet miehet yrittivät painia hänet kumoon.

–  Näin, että hänellä oli yhä veitsi kädessään, joten yritin vain saada jalkani käyttöön ja potkaista häntä päähän. Yritimme kaikkemme saadaksemme veitsen pois, Hurst sanoi.

Epäillyllä oli päällään liivi, jota ensin epäiltiin pommiliiviksi. Poliisin mukaan kyseessä oli kuitenkin valeliivi, ei oikea räjähdeliivi. Epäilty kuoli poliisin luoteihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.