Hovioikeus kumosi saarijärveläismiehen eläintenpitokiellon, mutta tuomio eläinsuojelurikoksesta pysyi ennallaan

Miehelle käräjäoikeudessa määrätty kahden vuoden eläintenpitokielto kumottiin hovioikeudessa. Mies saa hovin päätöksellä myös pitää nautansa. Kuvituskuva ei liity tapaukseen. Heli Hyttinen

Heli Paananen

Vaasan hovioikeus on kumonnut 46-vuotiaalle saarijärveläismiehelle määrätyn eläintenpitokiellon sekä määräyksen hänen omistamiensa nautojen tuomitsemisesta valtiolle.

Mies vaati hovioikeutta myös hylkäämään saamansa syytteet eläinsuojelurikoksesta ja haitanteosta virkamiehelle, mutta hovioikeus piti 70 päiväsakon, 420 euron, tuomion muutoin ennallaan.

Miehen katsottiin syyllistyneen eläinsuojelurikokseen Saarijärvellä joulukuun 2015 ja elokuun 2018 välisenä aikana. Tilalle tehdyt seitsemän eläinsuojelutarkastusta osoittivat laiminlyöntejä muun muassa eläinten ja niiden pitopaikan puhtaanapidossa, navetan turvallisuudessa, eläinten ruokinnassa ja kohtelussa sekä sairaiden eläinten hoidossa. Haitantekoon virkamiehelle mies syyllistyi yhden eläinsuojelutarkastuksen yhteydessä, kun hän heitti valvontaeläinlääkäriä ja ympäristötarkastajaa kohti vesiastian ja tönäisi lääkärin kohti sähköaitaa siten, että uhkaavan käytöksen vuoksi tarkastus jouduttiin keskeyttämään.

Mies määrättiin käräjäoikeudessa kahden vuoden eläintenpitokieltoon. Lisäksi hänellä tuomiota annettaessa helmikuussa olleet parikymmentä nautaa määrättiin valtiolle menetetyiksi. Toukokuisella päätöksellään hovioikeus asetti päätökset täytäntöönpanokieltoon siihen saakka, kunnes on antanut asiassa ratkaisunsa.

Nyt antamassaan ratkaisussa hovioikeus arvioi, että vaikka laiminlyönnit eivät olleet kaikilta osin vähäisiä, eivät ne olleet seurauksiltaan niin vakavia, että eläimiä olisi esimerkiksi täytynyt lopettaa tai eläinten hyvinvoinnin turvaamiseksi ryhtyä erityistoimiin. Kaikkinensa hovioikeus arvioi, etteivät laiminlyönnit olleet toistuvuudestaan huolimatta sellaisia, että ne osoittaisivat miehen olevan kykenemätön tai soveltumaton huolehtimaan nautojen hyvinvoinnista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.